Κατασκευη Ιστοσελιδας Μονος Μου, ΔΩΡΕΑΝ

Ο Απόλυτος Οδηγός Δημιουργίας Ιστοσελίδας Βήμα - Βήμα

Κατασκευή Ιστοσελίδας Μόνος Μου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αν… προσγειωθήκατε σε αυτό εδώ το άρθρο έχοντας χρησιμοποιήσει στη Google φράσεις όπως:

“κατασκευή ιστοσελίδας μόνος μου”, “δημιουργία ιστοσελίδας μόνος μου”, “πώς να φτιάξω ιστοσελίδα”, “πώς να φτιάξω site”, “πώς φτιάχνω ιστοσελίδα”, “δημιουργία ιστοσελίδας βήμα βήμα”, “δημιουργία site”, “πώς να φτιάξω μια ιστοσελίδα”, “πώς φτιάχνω site”, “πώς να φτιάξω σελίδα στο ίντερνετ”, “φτιάξε το δικό σου site”, “πώς να δημιουργήσω μια ιστοσελίδα”, δημιουργία ιστοσελίδας, “πώς φτιάχνω μια ιστοσελίδα”, “δημιουργία ιστότοπου”, “πώς δημιουργώ blog” ή…

κάτι παρόμοιο τότε είστε απλά τυχεροί καθώς το άρθρο αυτό αποτελεί έναν βήμα προς βήμα οδηγό κατασκευής ιστοσελίδας σε WordPress τον οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε εντελώς μόνοι σας και να έχετε το δικό σας site up and running μέσα σε ελάχιστες ώρες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Για τις ανάγκες του άρθρου θα χρησιμοποιηθεί το domain silentdisco.gr το οποίο έχει πρόσφατα κατοχυρωθεί και δεν αντιστοιχεί σε κάποιο live website.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Τα μηνύματα και οι εικόνες / screenshots που εμφανίζονται στο άρθρο αφορούν στο control panel του papaki.gr και σε web hosting platform με Plesk. Στη δική σας περίπτωση ενδέχεται να είναι διαφορετικά αλλά η διαδικασία επί της ουσίας παραμένει η ίδια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Εναλλακτικοί τρόποι για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα υπάρχουν πολλοί. Σε αυτό το άρθρο παραθέτω απλά το κατά την ταπεινή μου άποψη πιο απλό, γρήγορο και με μικρότερες πιθανότητες λάθους τρόπο, για να έχετε το δικό σας WordPress website live σε ελάχιστο χρόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4: Να διευκρινίσω ότι ακολουθώντας αυτό τον οδηγό θα είστε σε θέση να έχετε το δικό σας WordPress site έτοιμο σε ελάχιστες ώρες αλλά για να φτάσετε στο σημείο να το κάνετε monetise (να βγάλετε χρήματα δηλαδή από αυτό) θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά. Και στο δεύτερο μισό αυτού του άρθρου θα αναφερθούμε αναλυτικά στο πώς και το γιατί!

Ας ξεκινήσουμε..

Κατασκευή Ιστοσελίδας Μόνος Μου – Τί θα Χρειαστείστε Πριν Ξεκινήσετε

Κάθε επιτυχημένο project απαιτεί σωστή προετοιμασία και η δική σας ιστοσελίδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πριν ξεκινήσετε λοιπόν να δημιουργήσετε το δικό σας website βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τα ακόλουθα:

Κατοχύρωση Domain Name

Το domain name είναι η “διεύθυνση” της online παρουσίας σας στο internet και αποτελείται από μία σειρά αλφαριθμητικών χαρακτήρων της μορφής “domainname.gr”.

Όταν κάποιος χρήστης το πληκτρολογεί σε έναν internet browser (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari κτλ) θα οδηγηθεί στον ιστότοπο σας. Για παράδειγμα το site στο οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή έχει domain το digitalbang.gr.

Το κάθε domain name είναι μοναδικό στον κόσμο και παρέχει μία πρώτη εικόνα για το αντικείμενο της ιστοσελίδας.

Παράλληλα, η σωστή επιλογή του βοηθά στην SEO προώθηση της ιστοσελίδας αργότερα καθώς αποτελεί παράμετρο κατάταξης (αν και κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) εκτός φυσικά από την αναγνωρισιμότητα (branding) που παρέχει.

Για την καταχώριση ενός domain ακολουθείτε μία απλή διαδικασία σε έναν από τους πολυάριθμους καταχωρητές σε ολόκληρο τον κόσμο με ένα ενδεικτικό κόστος της τάξης των 10€/έτος για τις πιο “συνηθισμένες” καταλήξεις για την Ελληνική αγορά που είναι τα .com & .gr.

Προσωπικά (για την κατοχύρωση και μόνο, Ελληνικών domain names) χρησιμοποιώ το Papaki.gr.

Επιλογή Εταιρίας Φιλοξενίας (Web Hosting)

Τώρα που έχετε το domain ήρθε η στιγμή να αποφασίσετε πού θα φιλοξενηθεί η ιστοσελίδα σας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι περισσότεροι επιλέγουν τη φθηνότερη λύση (βλέπε shared hosting λύσεις με κόστος 2-3€/μήνα).

Επενδύστε στην κατάλληλη επιλογή πακέτου φιλοξενίας η οποία θα σας παρέχει ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα και υποστήριξη και θα σας κρατήσει μακρυά από πολλά προβλήματα στη συνέχεια.

Το πακέτο φιλοξενίας που θα επιλέξετε κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία ή μη της ιστοσελίδας σας.

Δεν μπορώ πραγματικά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να επενδύσετε σε αυτό, ειδικά σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Φθηνή=κακή επιλογή σημαίνει απλά ότι θα χρειαστείτε πολύ σύντομα τεχνική υποστήριξη η οποία… θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Εν έτη 2020, φροντίστε ο server που θα επιλέξετε να υποστηρίζει το πρωτόκολλο http2. Τί ακριβώς είναι αυτό και πώς θα απογειώσει την απόδοση / ταχύτητα της ιστοσελίδας σας μπορείτε να το μάθετε εδώ. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι να έχετε εγκατεστημένο πιστοποιητικό ασφαλείας SSL το οποίο σας το παρέχουμε δωρεάν αν επιλέξετε τη δική μας λύση για τη φιλοξενία του δικού σας site.

Εγκατάσταση του FTP Client FileZilla

Το FileZilla είναι ένας FTP client μέσω του οποίου αποκτάτε πρόσβαση στα αρχεία της ιστοσελίδας σας που βρίσκονται αποθηκευμένα στον server που φιλοξενείται το site σας.

Κατεβάστε το από εδώ (θα χρειαστείτε τη client version) και εγκαταστήστε το.

Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία του website απευθείας μέσω Plesk, cPanel κοκ αλλά είναι κάτι που δυσκολεύει το νέο χρήστη οπότε και δεν το συστήνω.

Δημιουργία Ιστοσελίδας Μόνος Μου Βήμα Βήμα

Και τώρα που ολοκληρώσατε τις 3 αυτές προαπαιτούμενες ενέργειες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη δημιουργία της δικής σας ιστοσελίδας σε WordPress.

Βήμα 1ο: Συνδέστε το Domain με το Hosting

Στο πρώτο στάδιο παραπάνω αγοράσατε το domain και λίγο αργότερα το πακέτο φιλοξενίας.

Αυτό που χρειάζετε να κάνετε τώρα είναι να συνδέσετε αυτά τα 2 μεταξύ τους ώστε όταν κάποιος πληκτρολογεί το domain σας σε κάποιο browser να μπορεί αυτός με τη σειρά του να ξέρει πού θα αναζητήσει τα αρχεία της ιστοσελίδας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Είτε αγοράσατε το πακέτο φιλοξενίας μόνοι σας, είτε το έκανε κάποιος άλλος για εσάς πρέπει να σας έχουν κοινοποιηθεί τα ονόματα των nameservers.

Συνδεθείτε στο control panel της εταιρίας που αγοράσατε το domain (στη δική μου περίπτωση είναι το papaki.gr όπως είπαμε παραπάνω).

Εντοπίστε το domain σας, βρείτε την επιλογή που αφορά στην προσθήκη / αλλαγή nameservers και προσθέστε τους δικούς σας.

Προσθήκη nameservers στο control panel του papaki.gr

Από τη στιγμή που προσθέσετε / αλλάξετε τους nameservers απαιτούνται (θεωρητικά) 4-48 ώρες μέχρι να ενημερωθούν τα DNS records όλων των internet providers (Forthnet, Otenet, Hol, Cyta κοκ) και είναι κάτι που δεν εξαρτάται από τον καταχωρητή του domain name.

Στην πράξη θα χρειαστούν από ελάχιστα λεπτά μέχρι λίγες ώρες οπότε απλά κάντε λίγη υπομονή. Μέχρι να γίνει η ενημέρωση θα βλέπετε ένα μήνυμα λάθους όπως το παρακάτω κάθε φορά που πληκτρολογείτε το domain σε έναν browser.

Μήνυμα λάθους - Οι nameservers δεν έχουν ακόμα επικαιροποιηθεί

Όταν πλέον η ενημέρωση έχει ολοκληρωθεί, το παραπάνω μήνυμα λάθους θα αντικατασταθεί από κάτι παραπλήσιο του παρακάτω. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι είστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσετε στο δεύτερο βήμα.

Default page στο Plesk όταν δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί αρχεία

Βήμα 2ο: Κατεβάστε τη Τελευταία Έκδοση του WordPress

Πλοηγηθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WordPress και κατεβάστε τη τελευταία διαθέσιμη έκδοση πατώντας το κουμπάκι “Get WordPress” που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Κατεβάστε τη τελευταία διαθέσιμη έκδοση του WordPress

Το αρχείο που μόλις κατεβάσατε είναι συμπιεσμένο οπότε χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα / μέθοδο της επιλογής σας για να το αποσυμπίεσετε και να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία.

Βήμα 3ο: Ανεβάστε τα Αρχεία του WordPress στον Server

Για να κάνετε upload τα WordPress αρχεία στον server θα χρησιμοποιήσετε τον FileZilla που αναφέραμε στο 3ο προαπαιτούμενο στάδιο παραπάνω.

Για να μπορέσετε να συνδεθείτε στον server πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα 3 στοιχεία τα οποία θα σας έχουν κοινοποιηθεί από την εταιρία hosting.

 • Το hostname
 • Το username και
 • Το FTP password

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι ανάλογα με την εταιρία hosting και το τρόπο διασύνδεσης με τον server τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να είναι ελαφρώς τροποποιημένα (πχ μπορεί να απαιτείται επιπλέον και το port αν η σύνδεση με τον server γίνεται μέσω Secure FTP).

Σε κάθε περίπτωση, τα απαραίτητα στοιχεία θα σας δοθούν από την εταιρία που φιλοξενεί τα αρχεία του website.

Πατήστε λοιπόν “File” >> “Site Manager” >> “New Site“, εισάγετε το όνομα της αρεσκείας σας (στη δική μου περίπτωση είναι SilentDisco.gr) και πληκτρολογήστε τα 3 στοιχεία που αναφέρθηκαν ακριβώς από πάνω. Στο τέλος πατήστε “Connect“.

Κατασκευή Ιστοσελίδας Μόνος Μου Βήμα - Βήμα & ΔΩΡΕΑΝ [2021]

Στη συνέχεια στο παράθυρο A (σχήμα που ακολουθεί) εντοπίστε τη τοποθεσία που έχετε κατεβάσει τα αρχεία WordPress από το δεύτερο βήμα παραπάνω (προσωπικά χρησιμοποιώ πάντα την επιφάνεια εργασίας – desktop).

Στο παράθυρο Β (σχήμα που ακολουθεί) βρείτε το folder του WordPress (wordpress-x.x.x), διπλό click >> wordpress >> και θα δείτε όλα τα αρχεία όπως φαίνεται και παρακάτω.

Κατασκευή Ιστοσελίδας Μόνος Μου Βήμα - Βήμα & ΔΩΡΕΑΝ [2021]

 

Κάντε double click στο folder “httpdocs” (παράθυρο Γ) και σβήστε ότι υπάρχει εκεί. Στη συνέχεια κάντε select όλα τα αρχεία στο παράθυρο Β, δεξί click >> upload και όλα τα αρχεία θα μεταφερθούν στο παράθυρο Γ (server).

Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των αρχείων (στο κάτω αριστερό μέρος του FileZilla τα Queued files πρέπει να μηδενιστούν).

Βήμα 4ο: Δημιουργείστε τη Βάση (Database) του WordPress

Συνδεθείτε στο control panel του server (Plesk, cPanel κοκ) και δημιουργείστε μια νέα database.

Τρία (3) τα στοιχεία που χρειάζεται να κρατήσετε για τη συνέχεια (κάντε τα copy / paste σε ένα text editor):

 • Το όνομα της βάσης (database name),
 • Το όνομα χρήστη της βάσης (database user name)
 • Kαι τον κωδικό της βάσης (new password)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το screenshot που ακολουθεί είναι από Plesk οπότε και εδώ ανάλογα τον server, το control panel και την έκδοση του ενδέχεται να είναι διαφορετικό στην εμφάνιση. Επί της ουσίας και πάλι τα στοιχεία που θα χρειαστείτε είναι τα ίδια με αυτά που μόλις αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο.

Δημιουργία της Βάσης για WordPress στο Plesk

Βήμα 5ο: Συνδέστε τη Database με τα Αρχεία του WordPress

Στο τρίτο βήμα παραπάνω ανεβάσατε τα αρχεία στον server και στο επόμενο βήμα δημιουργήσατε τη βάση. Τώρα ήρθε η στιγμή να συνδέσετε αυτά τα 2 μεταξύ τους.

Στο παράθυρο Γ του FileZilla, εντοπίστε το αρχείο “wp-config-sample.php” και κάντε το rename σε “wp-config.php” πατώντας δεξί click και επιλέγοντας “Rename“.

Στη συνέχεια ανοίξτε το με το πρόγραμμα της επιλογής σας (προσωπικά χρησιμοποιώ Dreamweaver αλλά ακόμα και ένας απλός text editor θα κάνει τη δουλειά του).

Εντοπίστε το όνομα της βάσης, το όνομα χρήστη και τον κωδικό και προσθέστε τα δικά σας από το 4ο βήμα παραπάνω (θυμηθείτε είπαμε να τα σώσετε σε κάποιον text editor για τη συνέχεια!).

/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘admin_silent’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘silentdisco’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘xxxxxxxxx’);

Ακολούθως, σε ένα browser ανοίξτε αυτό το link, κάντε copy αυτό που βλέπετε και paste στο σημείο του αρχείου που αναφέρει “Authentication Unique Keys and Salts“.

Αυτό ήταν! Τώρα πλέον είστε ένα μόλις βήμα πριν την ολοκλήρωση του project “δημιουργία ιστοσελίδας μόνος μου“!

WordPress Configuration File

Βήμα 6ο: Εγκατάσταση του WordPress (Τελικό Βήμα)

Πληκτρολογείστε στον browser το δικό σας domain (στη δική μου περίπτωση είναι silentdisco.gr) και ακολουθείστε τις οδηγίες.

Αρχικά επιλέξτε γλώσσα εγκατάστασης (προσωπική επιλογή τα Αγγλικά, εσείς μπορείτε να επιλέξετε τα Ελληνικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα της επιλογής σας).

Ως “Site Title” επιλέξτε ότι σας αρέσει σχετικό με την ιστοσελίδα που δημιουργείτε (μπορείτε να το αλλάξετε στη συνέχεια).

Ως “Username” επιλέξτε το όνομα χρήστη με το οποίο θα συνδέεστε στο διαχειριστικό περιβάλλον (back end) του WordPress.

Ως “Password” τον κωδικό εισόδου για την πρόσβαση στο back end του WordPress (σημειώστε το κάπου για να μην το ξεχάσετε.

Ως “Your Email” το email που θέλετε να λαμβάνετε μηνύματα ως διαχειριστής της ιστοσελίδας (μπορείτε να το αλλάξετε στη συνέχεια).

Στο πεδίο “Search Engine Visibility” κάντε tick το κουτάκι “Discourage search engines from indexing this site” καθώς δεν θέλουμε οι μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας μέχρι να την ολοκληρώσουμε.

Τέλος, πατήστε “Install WordPress“!

Τελικό Στάδιο Εγκατάστασης WordPress

Αν ακολουθήσατε ευλαβικά τις παραπάνω οδηγίες, τότε το project “κατασκευή ιστοσελίδας μόνος μου” μόλις στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Επιτυχής Εγκατάσταση WordPress - Συγχαρητήρια!

Πατήστε “Log In“, πληκτρολογήστε το username & password που επιλέξατε στο αμέσως προηγούμενο βήμα και… καλορίζικη η νέα σας WordPress ιστοσελίδα!

Πώς Φτιάχνω Ιστότοπο Μόνος Μου – Επόμενα Βήματα

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Έτσι και στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας το πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν παύει να είναι το… πρώτο βήμα.

Η ιστοσελίδα που μόλις δημιουργήσατε μόνος σας, θα χρειαστεί πολύ δουλειά στη συνέχεια – και σίγουρα θα σας κοστίσει είτε σε χρόνο αν επιλέξετε να το κάνετε μόνοι σας είτε σε χρήμα αν το αναθέσετε σε επαγγελματίες του χώρου.

Από την κατάλληλη επιλογή, εγκατάσταση και παραμετροποίηση plugins που θα προσθέσουν το functionality που επιθυμείτε, αισθητικές βελτιώσεις και αναβάθμιση του default θεματικού με κάποιο premium WordPress template κοκ.

Σε επόμενο στάδιο θα χρειαστείτε να εγκαταστήσετε SSL πιστοποιητικό ασφαλείας και να αρχίσετε να σκέφτεστε τρόπους προώθησης της. Αυτός εδώ ο οδηγός SEO για αρχάριους 6200+ λέξεων θα σας… βάλει για τα καλά στο παιχνίδι.

Μέχρι τότε και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρατε να εφαρμόσετε τα προαναφερθέντα, μπορούμε να το κάνουμε εμείς για εσάς με κόστος μόλις 199€ το οποίο περιλαμβάνει και ένα χρόνο δωρεάν φιλοξενία & εγκατάσταση SSL. Μάθετε εδώ περισσότερα.

Ως extra δώρο μπορείτε να επιλέξετε και ένα premium WordPress theme μέσα από μια μεγάλη συλλογή θεματικών που θας σας προτείνουμε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Διαβάστε επίσης: Πώς να Εμφανίζεται το Site μου στο Google

Δωρεάν Κατασκευή & Προώθηση Ιστοσελίδας – Γίνεται;

Στα πλαίσια ενός keyword research που πραγματοποίησα πρόσφατα έμεινα έκπληκτος από το πλήθος των αναζητήσεων στη Google για δωρεάν υπηρεσίες δημιουργίας, φιλοξενίας και διαφήμισης ιστοσελίδων.

Κάποιες από τις αναζητήσεις είναι οι ακόλουθες:

 • free webhosting
 • free website
 • free website builder
 • free domain (name)
 • how to create a website free
 • free website templates
 • δημιουργία site δωρεάν
 • create free websites
 • δωρεάν δημιουργία site
 • δημιουργία ιστοσελίδας δωρεάν
 • δωρεάν προώθηση blog
 • δωρεάν προώθηση ιστοσελίδας
 • δωρεάν διαφήμιση σελίδας
 • δωρεάν διαφήμιση στο ιντερνετ
 • δημιουργία δωρεάν website
 • δωρεάν κατασκευή ιστοσελίδας
 • δημιουργία site δωρεάν
 • κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν
 • δημιουργία ιστοσελίδας δωρεάν
 • δημιουργία ιστοσελίδας free
 • δωρεάν ιστοσελίδα στο ιντερνετ
 • δημιουργία ιστοσελίδας δωρεάν google
 • δημιουργία δωρεάν ιστοσελίδας
 • δωρεάν δημιουργία site
 • δημιουργία ιστοσελίδων δωρεάν
 • δωρεάν site
 • κατασκευή ιστοσελίδων free
 • δημιουργία σελίδας στο google δωρεάν
 • δωρεάν δημιουργία ιστοσελίδας
 • κατασκευή eshop δωρεάν
 • google sites – δωρεάν κατασκευή ιστοσελίδων
 • δωρεάν σελίδα στο internet
 • κατασκευή site δωρεάν
 • πόσο κοστίζει μια ιστοσελίδα
 • δωρεάν website
 • δωρεάν site
 • δημιουργία ιστοσελίδας μόνος μου
 • δωρεάν ιστοσελίδα στο google
 • δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων
 • κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν
 • δημιουργία blog δωρεάν
 • πως να φτιάξω site μόνος μου δωρεάν
 • και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

Ο Τζάμπας Πέθανε…

Είναι πραγματικά απίστευτο πόσος κόσμος ψάχνει ακόμα να κάνει δωρεάν εργασίες (ή και μόνος του) που πλέον απαιτούν πολύ συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις, εμπειρία, εξειδίκευση, δημιουργικότητα, ταλέντο μα περισσότερο από όλα πολύ, μα πολύ χρόνο.

Πρίν από κάποια χρόνια (πολύ λίγα η αλήθεια είναι) μπορούσε όποιος ήθελε μόνος του (ή αναθέτοντάς το σε κάποιον “προγραμματιστή” με λίγα χρήματα) και με απλές ενέργειες σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει μια καλή παρουσία online, με καλά “πλασαρίσματα” στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

Αν μάλιστα επένδυε και λίγα χρήματα σε περαιτέρω διαφήμιση (SEOGoogle AdsSocial Media, φυλλάδια, ραδιόφωνο, τηλεόραση κτλ) τα αποτελέσματα θα ήταν σίγουρα εντυπωσιακά.

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Κάποια από αυτά μπορούν να γίνουν ευκολότερα μεν αλλά δεν αρκούν.

Για παράδειγμα, μπορεί σχετικά απλά όποιος το θελήσει να κατασκευάσει ένα πανέμορφο website σε κάποια από τις πολυάριθμες CMS πλατφόρμες που υπάρχουν (εμείς χρησιμοποιούμε WordPress).

Αλλά όπως τονίζω διαρκώς αν αρκεστεί σε αυτό, το site θα το βλέπει αυτός, η μαμά του και 2-3 φίλοι του.

Μία ιστοσελίδα για να αποδώσει χρειάζεται βελτιστοποίηση, προώθηση, marketing και εκεί πλέον παίζεται όλο το παιχνίδι.

Ας Μιλήσουμε με Παραδείγματα…

Κάποιες από τις βασικές ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν σε επίπεδο δημιουργίας, σχεδίασης, κατασκευής, συντήρησης αλλά και προώθησης μιας ιστοσελίδας έχουν ως εξής…

Δωρεάν Κατοχύρωση Domain Name – Φιλοξενία

Από εδώ ξεκινάμε. Βρίσκουμε ένα domain name για την ιστοσελίδα μας και μια εταιρία στους servers της οποίας θα φιλοξενηθεί το site μας.

Όσο και αν σας φαίνεται απλό σας πληροφορώ είναι από τα δυσκολότερα κομμάτια της όλης διαδικασίας.

Αφενός γιατί το domain συνδέεται με το brand name μας, αφετέρου γιατί η απρόσκοπτη λειτουργία της ιστοσελίδας μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το user experience που θα δώσουμε στους επισκέπτες μας (αλλά και στις μηχανές αναζήτησης και δη στη… Google!!!).

Οι τιμές για web hosting κυμαίνονται από (πολύ) λίγα ευρώ/μήνα μέχρι και αρκετές εκατοντάδες. Για να υπάρχει αυτή η διακύμανση υπάρχει και λόγος φυσικά!

Σε κάθε περίπτωση πάντως δωρεάν δεν είναι – αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το site σας είναι σε WordPress, η managed hosting υπηρεσία που παρέχουμε θα σας καλύψει απόλυτα.

Δωρεάν Δημιουργία Εταιρικής Ταυτότητας – Σχεδίαση Λογοτύπου

Δεν νομίζω να χρειάζεται να πω πολλά για τη δημιουργία εταιρικής ταυτότητας.

Είναι αυτή που θα σας χαρακτηρίζει από την πρώτη μέχρι τη τελευταία στιγμή που θα δραστηριοποιείστε.

Και αν μου πείτε ότι λογότυπο μπορείτε να έχετε με 40-50$ μέσω των αμέτρητων freelancers που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται online, δεν θα διαφωνήσω ολοκληρωτικά μαζί σας.

Αρκεί εσείς να με πείσετε ότι μπορείτε αυτό το λογότυπο να το εντάξετε με επιτυχία μέσα στη συνολική σας εταιρική στρατηγική.

Και μην ξεχνάμε ε… Δωρεάν!

Δωρεάν Σχεδίαση – Κατασκευή Website

Εντάξει όπως είπαμε παραπάνω η κατασκευή ιστοσελίδων είναι σήμερα ευκολότερη από ποτέ. Αλλά φτιάχνω μια ιστοσελίδα δεν σημαίνει απλά βγάζω στον αέρα 5 αράδες κείμενο!

Το πώς τεχνικά αλλά και αισθητικά θα στηθεί μια ιστοσελίδα (επιλογή κειμένων, εικόνων, χρωμάτων, mobile-friendliness κοκ) απαιτεί πολύ συγκεκριμένες γνώσεις.

Μια “απλή” αλλαγή στο χρώμα ενός κουμπιού μπορεί να είναι game changer και να μας απογειώσει ή να μας εξαφανίσει.

Η δομή στο checkout process ενός eshop μπορεί από μόνη της να αποτρέπει τις πωλήσεις κοκ

Άλλες παραμέτρους που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αφορούν στο πώς θα θωρακίσουμε την υλοποίηση μας από κακόβουλες επιθέσεις, πώς θα βελτιώσουμε τη ταχύτητα του site (εάν θέλουμε να τα έχουμε καλά με τους χρήστες μας αλλά και τη Google), δυνατότητα εγγραφής σε λίστα newsletter, μηχανισμός για social sharing κοκ.

Και αυτά είναι μόλις τα πολύ βασικά.

Δωρεάν Τεχνική Υποστήριξη Ιστοσελίδων

Άντε και το φτιάξαμε το website και για κάποιους μήνες – όπως όλα τα καινούρια πράγματα – “λειτουργεί” απροβλημάτιστα στον… αυτόματο.

Η στιγμή που η ιστοσελίδα μας θα αρχίσει να έχει απαιτήσεις συντήρησης θα φτάσει με γοργούς ρυθμούς.

Επικαιροποιήσεις λειτουργικού (software upgrades), plugins & theme updates, θωράκιση από… “ανεπιθύμητους” (hackers), backups για ώρα ανάγκης, βελτιώσεις/αλλαγές στο site κοκ.

Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ολοκληρωμένα πακέτα συντήρησης WordPress ιστοσελίδων – χωρίς δεσμευτικά συμβόλαια, μπορείτε να αναβαθμίσετε, υποβαθμίσετε ή ακόμα και να ακυρώσετε την συνδρομή σας όποια στιγμή το θελήσετε.

Αφήστε σε εμάς τα τεχνικά θέματα και αφοσιωθείτε στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Δωρεάν Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδας (SEO)

Ή αλλιώς πώς να φέρω την ιστοσελίδα μου ψηλά στα αποτελέσματα των οργανικών αναζητήσεων της Google όταν ψάχνουν οι χρήστες με λέξεις που αφορούν στις υπηρεσίες/προϊόντα που διαθέτω.

Το γιατί θα πρέπει να το κάνω αυτό, πώς, αλλά και πληροφορίες σχετικά με το κόστος μπορείτε να βρείτε αναλυτικά σε αυτό εδώ το άρθρο.

Αν μάλιστα έχετε το χρόνο και την όρεξη να κάνετε SEO μόνος σας, αυτός ο οδηγός SEO για αρχάριους είναι η μοναδική πηγή που θα χρειαστείτε.

Ένα πάλι είναι απόλυτα σίγουρο…

Με τη Google να τροποποιεί τους αλγορίθμους της με συχνότητα αστραπής, τέτοια που και όσοι ασχολούμαστε να μην προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, πώς είναι δυνατόν να παρέχει κάποιος δωρεάν τις γνώσεις του σε εσένα που ψάχνεις;

Δωρεάν Διαφήμιση στο Google Ads

Ή αλλιώς το πληρωμένο κομμάτι της Google. Πολλοί μπορούν να θεωρούν ότι είναι πεταμένα λεφτά ή πολλά τα χρήματα για να τρέξουν μια διαφήμιση.

Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο. Μια Google Ads καμπάνια διαχειριζόμενη από έναν ειδικό μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει και τίποτα λιγότερο, με θετικό ROI στην επένδυση μας.

Τζάμπα ούτε εδώ χωράει, γιατί από τη μία η Google δεν είναι κανά κοινωφελές ίδρυμα να χαρίζει προβολή μέσω των σχετικών διαφημίσεων στο δίκτυο της και από την άλλη η αποτελεσματική δημιουργία και διαχείριση των campaigns από τον ειδικό απαιτεί γνώσεις και χρόνο.

Δωρεάν Παρουσία στα Social Media Networks

Διαβάζω συχνά πυκνά ότι τα social media είναι από τους πλέον διαδεδομένους δωρεάν τρόπους προώθησης μιας επιχείρησης online.

Μάλιστα…

Να μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακρίβειες που έχω ακούσει στη ζωή μου και εξηγώ αμέσως.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να δημιουργήσετε ένα facebook page (business page έτσι όχι personal account);

Εάν ναι, είναι εύκολο να κερδίσετε fans που θα κάνουν like στη σελίδα σας και θα ενδιαφέρονται πραγματικά για το brand σας; (δηλαδή δεν είναι απλά φίλοι σας που σας έκαναν το χατήρι να πατήσουν το Like ή πληρωμένοι fans).

Εάν πάλι απαντήσατε ναι (που αποκλείεται), όταν δημοσιεύετε ένα άρθρο πόσοι είναι αυτοί που εμφανίζεται το άρθρο στο timeline τους και από αυτούς πόσοι πραγματικά το διαβάζουν, το κάνουν like, comment ή share;

Για να το θέσω με ένα απλό παράδειγμα, αν έχετε 1000 fans σε μια facebook page, θα είστε τυχεροί εάν το άρθρο σας εμφανιστεί στο 10% των fans (δηλαδή 100 άτομα) και από αυτούς τους 100, οι 10 μόλις κάνουν κάτι με αυτό (το διαβάσουν, τους αρέσει, το σχολιάσουν ή το μοιραστούν με τους φίλους τους).

Και αυτό δεν το λέω εγώ… είναι απλά γιατί έτσι λειτουργεί ο αλγόριθμος του Facebook.

Η εξήγηση απλή: για να σπρώξουν τον ενδιαφερόμενο στην πληρωμένη διαφήμιση. Η οποία βέβαια μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα αλλά δεν παύει να είναι πληρωμένη, δηλαδή όχι δωρεάν!

Αν στο παραπάνω συνυπολογίσετε ότι χρειάζεστε (ανάλογα με την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε) παρουσία σε τουλάχιστον 3-4 ακόμα social networks (Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest κοκ) οπότε και η παραπάνω διαδικασία είτε ως ενασχόληση μαζί τους είτε ως επένδυση στο πληρωμένο κομμάτι διαφήμισης πολλαπλασιάζεται επί 3 ή 4 ή 5, πείτε μου εσείς που είναι το δωρεάν!

Δωρεάν E-Mail Marketing

Η αλήθεια είναι ότι το Email Marketing είναι μία από τις αποδοτικότερες μορφές προώθησης της δραστηριότητας μας. Έχει πολύ μεγάλη αποδοχή και δημιουργεί καλό user engagement.

Παρουσιάζει όμως και δύο πολύ σημαντικά “προβλήματα”.

Το πρώτο έχει να κάνει με το πώς δημιουργούμε αποτελεσματικά newsletters με το δεύτερο και σπουδαιότερο να αφορά στο πώς θα εμπλουτίσουμε τη λίστα αποδεκτών μας ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το σχετικό outreach στη συνέχεια.

Κανένας δεν πρόκειται να συμπληρώσει το email του σε ένα απλό κουτάκι μόνο και μόνο επειδή εμείς του το ζητήσαμε.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε με τα προϊόντα/υπηρεσίες που διαθέτουμε ότι μπορούμε να του είμαστε χρήσιμοι.

Και αυτό είναι το πολύ δύσκολο. Και σωστά μαντέψατε… δεν γίνεται δωρεάν!

Να αναφέρω επίσης σε αυτό το σημείο ότι καμία ενέργεια που αφορά στην προώθηση μιας ιστοσελίδας δεν εξετάζεται αυτόνομα/ανεξάρτητα.

Και τί εννοώ με αυτό…

Για παράδειγμα, προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερη τιμή στις Pay Per Click διαφημίσεις μας στο Google Ads απαιτείται (εκτός των άλλων) υψηλή τιμή στο Quality Score.

Το Quality Score με τη σειρά του εξαρτάται από το πόσο καλό on-site SEO Optimisation έχουμε κάνει στην landing page μας.

Παρόμοια, δεν μπορεί να υπάρξει email marketing σε ένα site που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

Πρόσφατα μας κάλεσε μια υποψήφια πελάτης (εκπροσωπώντας μεγάλη εταιρία) για να αναλάβουμε τον… εμπλουτισμό των λιστών newsletter και την αποστολή ενημερωτικών emails. Λόγω περιορισμένου budget δεν μπορούσαν να επενδύσουν σε κάτι περισσότερο (!!!).

Πώς όμως είναι δυνατόν αν δεν έχεις ένα προϊόν ολοκληρωμένο, να πείσεις τον επισκέπτη να σου δώσει το email του; Απλά δεν γίνεται έτσι…

Αποσπασματικές ενέργειες χωρίς πλάνο απλά δεν φέρνουν αποτελέσματα. Τελεία!

Δωρεάν Δημιουργία Περιεχομένου – Content Marketing

Το αφήσαμε τελευταίο όχι γιατί είναι το λιγότερο σημαντικό ούτε γιατί είναι πραγματικά το τελευταίο στα παραδείγματα που θέλουμε να αναφέρουμε.

Για την ακρίβεια είναι από τα σημαντικότερα!

Αποτελεί τη σημαντικότερη σύγχρονη μορφή marketing που λατρεύουν τόσο οι αναγνώστες όσο και οι μηχανές αναζήτησης.

Περιεχόμενο μοναδικό, ποιοτικό το οποίο να προσθέτει αξία στον αναγνώστη διαχειριζόμενο πληροφορία χρηστική και ενδιαφέρουσα.

Σήμερα πλέον, η πληροφορία είναι άμεσα διαθέσιμη με το πάτημα ελάχιστων πλήκτρων σε μια μηχανή αναζήτησης ή ακόμα και απλά μέσω φωνητικής αναζήτησης.

Αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε είναι το βελτιστοποιημένο τεχνικά και άρτιο ποιοτικά περιεχόμενο που θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών.

Και για άλλη μια φορά σωστά μαντέψατε… Και εύκολο δεν είναι αλλά και σε καμία περίπτωση δωρεάν!

Δημιουργία Ιστοσελίδας Βήμα – Βήμα, Επίλογος

Αυτός ήταν ένας βήμα προς βήμα οδηγός για το πώς να φτιάξετε μια ιστοσελίδα / blog μόνος σας σε WordPress.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ αποκλειστικά WordPress καθώς αποτελεί την πλέον user & SEO friendly πλατφόρμα και οι δυνατότητες της είναι πραγματικά τεράστιες.

Αν βρεθήκατε σε αυτό το σημείο του άρθρου και διαφωνείτε σε αυτό μαζί μου, αυτομάτως σημαίνει ότι δεν είστε αρχάριος οπότε και αυτό το άρθρο δεν προοριζόταν για εσάς.

Όπως είπα και παραπάνω, τρόποι να φτιάξετε μια ιστοσελίδα στο internet υπάρχουν πολλοί είτε χρησιμοποιώντας κάποιο website builder είτε κάποια άλλη πλατφόρμα (Joomla, Drupal κοκ) ή γλώσσα προγραμματισμού.

Αυτό που μόλις διαβάσατε αποτελεί την προσωπική μου επιλογή έχοντας πλέον 8+ χρόνια αποκλειστικής ενασχόλησης με το χώρο του online / internet marketing.

Όποια και να είναι η άποψη σας, περιμένω τα σχόλια σας παρακάτω.

Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε και το βρήκατε χρήσιμο, μια κοινοποίηση στους φίλους σας θα βοηθούσε ίσως κάποιους ακόμα να ξεκινήσουν τη δική τους προσπάθεια για τη δημιουργία του δικού τους ιστοτόπου.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
newest
oldest most voted
Inline Feedbacks
Εμφάνιση όλων
NIKOLITSA

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ .ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ/ΔΙΑΦΗΜΙΣΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.

>