hi@digitalbang.gr | 2741 200 250
Expand search form

Κατασκευή Ιστοσελίδας Μόνος Μου

Κατασκευή Ιστοσελίδας Μόνος Μου

Αν… προσγειωθήκατε σε αυτό εδώ το άρθρο έχοντας χρησιμοποιήσει στη Google φράσεις όπως:

“κατασκευή ιστοσελίδας μόνος μου”, “δημιουργία ιστοσελίδας μόνος μου”, “πώς να φτιάξω ιστοσελίδα”, “πώς να φτιάξω site”, “πώς φτιάχνω ιστοσελίδα”, “δημιουργία ιστοσελίδας βήμα βήμα”, “δημιουργία site”, “πώς να φτιάξω μια ιστοσελίδα”, “πώς φτιάχνω site”, “πώς να φτιάξω σελίδα στο ίντερνετ”, “φτιάξε το δικό σου site”, “πώς να δημιουργήσω μια ιστοσελίδα”, δημιουργία ιστοσελίδας, “πώς φτιάχνω μια ιστοσελίδα”, “δημιουργία ιστότοπου”, “πώς δημιουργώ blog” ή…

κάτι παρόμοιο τότε είστε απλά τυχεροί καθώς το άρθρο αυτό αποτελεί έναν βήμα προς βήμα οδηγό κατασκευής ιστοσελίδας σε WordPress τον οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε εντελώς μόνοι σας και να έχετε το δικό σας site up and running μέσα σε ελάχιστες ώρες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Για τις ανάγκες του άρθρου θα χρησιμοποιηθεί το domain silentdisco.gr το οποίο έχει πρόσφατα κατοχυρωθεί και δεν αντιστοιχεί σε κάποιο live website.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Τα μηνύματα και οι εικόνες / screenshots που εμφανίζονται στο άρθρο αφορούν στο control panel του papaki.gr και σε web hosting platform με Plesk. Στη δική σας περίπτωση ενδέχεται να είναι διαφορετικά αλλά η διαδικασία επί της ουσίας παραμένει η ίδια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Εναλλακτικοί τρόποι για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα υπάρχουν πολλοί. Σε αυτό το άρθρο παραθέτω απλά το κατά την ταπεινή μου γνώμη πιο απλό, γρήγορο και με λιγότερες πιθανότητες λάθους τρόπο, για να έχετε το δικό σας WordPress website live σε ελάχιστο χρόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4: Σε παλαιότερο άρθρο είχα αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους δεν υφίσταται δωρεάν κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδας. Σε συνέχεια εκείνου του άρθρου λοιπόν, να διευκρινίσω ότι ακολουθώντας αυτό τον οδηγό θα είστε σε θέση να έχετε το δικό σας WordPress site έτοιμο σε ελάχιστες ώρες αλλά για να φτάσετε στο σημείο να το κάνετε monetise (να βγάλετε χρήματα δηλαδή από αυτό) θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά.

Ας ξεκινήσουμε…

Κατασκευή Ιστοσελίδας Μόνος Μου – Τί θα Χρειαστείστε Πριν Ξεκινήσετε

Κάθε επιτυχημένο project απαιτεί σωστή προετοιμασία και η δική σας ιστοσελίδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν να δημιουργήσετε το δικό σας website βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τα ακόλουθα:

1. Κατοχύρωση Domain Name

Το domain name είναι η “διεύθυνση” της online παρουσίας σας στο internet και αποτελείται από μία σειρά αλφαριθμητικών χαρακτήρων της μορφής “domainname.gr”.

Όταν κάποιος χρήστης το πληκτρολογεί σε έναν internet browser (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari κτλ) θα οδηγηθεί στον ιστότοπο σας. Για παράδειγμα το site στο οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή έχει domain το digitalbang.gr.

Το κάθε domain name είναι μοναδικό στον κόσμο και παρέχει μία πρώτη εικόνα για το αντικείμενο της ιστοσελίδας.

Παράλληλα, η σωστή επιλογή του βοηθά στην SEO προώθηση της ιστοσελίδας αργότερα καθώς αποτελεί παράμετρο κατάταξης (αν και κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) εκτός φυσικά από την αναγνωρισιμότητα (branding) που παρέχει.

Για την καταχώριση ενός domain ακολουθείτε μία απλή διαδικασία σε έναν από τους πολυάριθμους καταχωρητές σε ολόκληρο τον κόσμο με ένα ενδεικτικό κόστος της τάξης των 10€/έτος για τις πιο “συνηθισμένες” καταλήξεις για την Ελληνική αγορά που είναι τα .com & .gr.

Προσωπικά (για την κατοχύρωση και μόνο, Ελληνικών domain names) χρησιμοποιώ το Papaki.gr.

2. Επιλογή Εταιρίας Φιλοξενίας (Web Hosting)

Τώρα που έχετε το domain ήρθε η στιγμή να αποφασίσετε πού θα φιλοξενηθεί η ιστοσελίδα σας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι περισσότεροι επιλέγουν τη φθηνότερη λύση (βλέπε shared hosting λύσεις με κόστος 2-3€/μήνα).

Επενδύστε στην κατάλληλη επιλογή πακέτου φιλοξενίας η οποία θα σας παρέχει ασφάλεια, αξιοπιστία, ταχύτητα και υποστήριξη και θας σας κρατήσει μακρυά από πολλά προβλήματα στη συνέχεια.

Το πακέτο φιλοξενίας που θα επιλέξετε κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία ή μη της ιστοσελίδας σας. Δεν μπορώ πραγματικά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να επενδύσετε σε αυτό, ειδικά σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Φθηνή=κακή επιλογή σημαίνει απλά ότι θα χρειαστείτε πολύ σύντομα τεχνική υποστήριξη η οποία… θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ TIP: Εν έτη 2019, φροντίστε ο server που θα επιλέξετε να υποστηρίζει το πρωτόκολλο http2. Τί ακριβώς είναι αυτό και πώς θα απογειώσει την απόδοση / ταχύτητα της ιστοσελίδας σας μπορείτε να το μάθετε εδώ. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι να έχετε εγκατεστημένο πιστοποιητικό ασφαλείας SSL το οποίο σας το παρέχουμε δωρεάν αν επιλέξετε τη δική μας λύση για τη φιλοξενία του δικού σας site.

3. Εγκατάσταση του FTP Client FileZilla

Το FileZilla είναι ένας FTP client μέσω του οποίου αποκτάτε πρόσβαση στα αρχεία της ιστοσελίδας σας που βρίσκονται αποθηκευμένα στον server που φιλοξενείται το site σας.

Κατεβάστε το από εδώ (θα χρειαστείτε τη client version) και εγκαταστήστε το.

Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία του website απευθείας μέσω Plesk, cPanel κοκ αλλά είναι κάτι που δυσκολεύει το νέο χρήστη οπότε και δεν το συστήνω.

Δημιουργία Ιστοσελίδας Μόνος Μου Βήμα Βήμα

Και τώρα που ολοκληρώσατε τις 3 αυτές προαπαιτούμενες ενέργειες, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη δημιουργία της δικής σας ιστοσελίδας σε WordPress.

Βήμα 1ο: Συνδέστε το Domain με το Hosting

Στο πρώτο στάδιο παραπάνω αγοράσατε το domain και λίγο αργότερα το πακέτο φιλοξενίας.

Αυτό που χρειάζετε να κάνετε τώρα είναι να συνδέσετε αυτά τα 2 μεταξύ τους ώστε όταν κάποιος πληκτρολογεί το domain σας σε κάποιο browser να μπορεί αυτός με τη σειρά του να ξέρει πού θα αναζητήσει τα αρχεία της ιστοσελίδας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Είτε αγοράσατε το πακέτο φιλοξενίας μόνοι σας, είτε το έκανε κάποιος άλλος για εσάς πρέπει να σας έχουν κοινοποιηθεί τα ονόματα των nameservers.

Συνδεθείτε στο control panel της εταιρίας που αγοράσατε το domain (στη δική μου περίπτωση είναι το papaki.gr όπως είπαμε παραπάνω).

Εντοπίστε το domain σας, βρείτε την επιλογή που αφορά στην προσθήκη / αλλαγή nameservers και προσθέστε τους δικούς σας.

Προσθήκη nameservers στο control panel του papaki.gr

Από τη στιγμή που προσθέσετε / αλλάξετε τους nameservers απαιτούνται (θεωρητικά) 4-48 ώρες μέχρι να ενημερωθούν τα DNS records όλων των internet providers (Forthnet, Otenet, Hol, Cyta κοκ) και είναι κάτι που δεν εξαρτάται από τον καταχωρητή του domain name.

Στην πράξη θα χρειαστούν από ελάχιστα λεπτά μέχρι λίγες ώρες οπότε απλά κάντε λίγη υπομονή. Μέχρι να γίνει η ενημέρωση θα βλέπετε ένα μήνυμα λάθους όπως το παρακάτω κάθε φορά που πληκτρολογείτε το domain σε έναν browser.

Μήνυμα λάθους - Οι nameservers δεν έχουν ακόμα επικαιροποιηθεί
Μήνυμα λάθους - Οι nameservers δεν έχουν ακόμα επικαιροποιηθεί

Όταν πλέον η ενημέρωση έχει ολοκληρωθεί, το παραπάνω μήνυμα λάθους θα αντικατασταθεί από κάτι παραπλήσιο του παρακάτω. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι είστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσετε στο δεύτερο βήμα.

Default page στο Plesk όταν δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί αρχεία
Default page στο Plesk όταν δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί αρχεία

Βήμα 2ο: Κατεβάστε τη Τελευταία Έκδοση του WordPress

Πλοηγηθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WordPress και κατεβάστε τη τελευταία διαθέσιμη έκδοση πατώντας το κουμπάκι “Get WordPress” που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Κατεβάστε τη τελευταία διαθέσιμη έκδοση του WordPress
Κατεβάστε τη τελευταία διαθέσιμη έκδοση του WordPress

Το αρχείο που μόλις κατεβάσατε είναι συμπιεσμένο οπότε χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα / μέθοδο της επιλογής σας για να το αποσυμπίεσετε και να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία.

Βήμα 3ο: Ανεβάστε τα Αρχεία του WordPress στον Server

Για να κάνετε upload τα WordPress αρχεία στον server θα χρησιμοποιήσετε τον FileZilla που αναφέραμε στο 3ο προαπαιτούμενο στάδιο παραπάνω.

Για να μπορέσετε να συνδεθείτε στον server πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα 3 στοιχεία τα οποία θα σας έχουν κοινοποιηθεί από την εταιρία hosting.

  • Το hostname
  • Το username και
  • Το FTP password

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι ανάλογα με την εταιρία hosting και το τρόπο διασύνδεσης με τον server τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να είναι ελαφρώς τροποποιημένα (πχ μπορεί να απαιτείται επιπλέον και το port αν η σύνδεση με τον server γίνεται μέσω Secure FTP).

Σε κάθε περίπτωση, τα απαραίτητα στοιχεία θα σας δοθούν από την εταιρία που φιλοξενεί τα αρχεία του website.

Πατήστε λοιπόν “File” >> “Site Manager” >> “New Site“, εισάγετε το όνομα της αρεσκείας σας (στη δική μου περίπτωση είναι SilentDisco.gr) και πληκτρολογήστε τα 3 στοιχεία που αναφέρθηκαν ακριβώς από πάνω. Στο τέλος πατήστε “Connect“.

Στη συνέχεια στο παράθυρο A (σχήμα που ακολουθεί) εντοπίστε τη τοποθεσία που έχετε κατεβάσει τα αρχεία WordPress από το δεύτερο βήμα παραπάνω (προσωπικά χρησιμοποιώ πάντα την επιφάνεια εργασίας – desktop).

Στο παράθυρο Β (σχήμα που ακολουθεί) βρείτε το folder του WordPress (wordpress-x.x.x), διπλό click >> wordpress >> και θα δείτε όλα τα αρχεία όπως φαίνεται και παρακάτω.

Κάντε double click στο folder “httpdocs” (παράθυρο Γ) και σβήστε ότι υπάρχει εκεί. Στη συνέχεια κάντε select όλα τα αρχεία στο παράθυρο Β, δεξί click >> upload και όλα τα αρχεία θα μεταφερθούν στο παράθυρο Γ (server).

Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των αρχείων (στο κάτω αριστερό μέρος του FileZilla τα Queued files πρέπει να μηδενιστούν).

Βήμα 4ο: Δημιουργείστε τη Βάση (Database) του WordPress

Συνδεθείτε στο control panel του server (Plesk, cPanel κοκ) και δημιουργείστε μια νέα database. 3 τα στοιχεία που χρειάζεται να κρατήσετε για τη συνέχεια (κάντε τα copy / paste σε ένα text editor).

Το όνομα της βάσης (Database name), το όνομα χρήστη της βάσης (Database user name) και τον κωδικό της βάσης (new password).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το screenshot που ακολουθεί είναι από Plesk οπότε και εδώ ανάλογα το server, το control panel και την έκδοση του ενδέχεται να είναι διαφορετικό στην εμφάνιση. Επί της ουσίας και πάλι τα στοιχεία που θα χρειαστείτε είναι τα ίδια με αυτά που μόλις αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο.

Δημιουργία της Βάσης για WordPress στο Plesk
Δημιουργία της Βάσης για WordPress στο Plesk

Βήμα 5ο: Συνδέστε τη Database με τα Αρχεία του WordPress

Στο τρίτο βήμα παραπάνω ανεβάσατε τα αρχεία στον server και στο επόμενο βήμα δημιουργήσατε τη βάση. Τώρα ήρθε η στιγμή να συνδέσετε αυτά τα 2 μεταξύ τους.

Στο παράθυρο Γ του FileZilla, εντοπίστε το αρχείο “wp-config-sample.php” και κάντε το rename σε “wp-config.php” πατώντας δεξί click και επιλέγοντας “Rename“.

Στη συνέχεια ανοίξτε το με το πρόγραμμα της επιλογής σας (προσωπικά χρησιμοποιώ Dreamweaver αλλά ακόμα και ένας απλός text editor θα κάνει τη δουλειά του).

Εντοπίστε το όνομα της βάσης, το όνομα χρήστη και τον κωδικό και προσθέστε τα δικά σας από το 4ο βήμα παραπάνω (θυμηθείτε είπαμε να τα σώσετε σε κάποιον text editor για τη συνέχεια!).

/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘admin_silent’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘silentdisco’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘xxxxxxxxx’);

Ακολούθως, σε ένα browser ανοίξτε αυτό το link, κάντε copy αυτό που βλέπετε και paste στο σημείο του αρχείου που αναφέρει “Authentication Unique Keys and Salts“.

Αυτό ήταν! Τώρα πλέον είστε ένα μόλις βήμα πριν την ολοκλήρωση του project “δημιουργία ιστοσελίδας μόνος μου“!

Βήμα 6ο: Εγκατάσταση του WordPress (Τελικό Βήμα)

Πληκτρολογείστε στον browser το δικό σας domain (στη δική μου περίπτωση είναι silentdisco.gr) και ακολουθείστε τις οδηγίες.

Αρχικά επιλέξτε γλώσσα εγκατάστασης (προσωπική επιλογή τα Αγγλικά, εσείς μπορείτε να επιλέξετε τα Ελληνικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα της επιλογής σας).

Ως “Site Title” επιλέξτε ότι σας αρέσει σχετικό με την ιστοσελίδα που δημιουργείτε (μπορείτε να το αλλάξετε στη συνέχεια).

Ως “Username” επιλέξτε το όνομα χρήστη με το οποίο θα συνδέεστε στο διαχειριστικό περιβάλλον (back end) του WordPress.

Ως “Password” τον κωδικό εισόδου για την πρόσβαση στο back end του WordPress (σημειώστε το κάπου για να μην το ξεχάσετε.

Ως “Your Email” το email που θέλετε να λαμβάνετε μηνύματα ως διαχειριστής της ιστοσελίδας (μπορείτε να το αλλάξετε στη συνέχεια).

Στο πεδίο “Search Engine Visibility” κάντε tick το κουτάκι “Discourage search engines from indexing this site” καθώς δεν θέλουμε οι μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας μέχρι να την ολοκληρώσουμε.

Τέλος, πατήστε “Install WordPress“!

Τελικό Στάδιο Εγκατάστασης WordPress
Τελικό Στάδιο Εγκατάστασης WordPress

Αν ακολουθήσατε ευλαβικά τις παραπάνω οδηγίες, τότε το project “κατασκευή ιστοσελίδας μόνος μου” μόλις στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!

Επιτυχής Εγκατάσταση WordPress - Συγχαρητήρια!
Επιτυχής Εγκατάσταση WordPress - Συγχαρητήρια!

Πατήστε “Log In“, πληκτρολογήστε το username & password που επιλέξατε στο αμέσως προηγούμενο βήμα και… καλορίζικη η νέα σας WordPress ιστοσελίδα!

Πώς Φτιάχνω Ιστότοπο Μόνος Μου – Επόμενα Βήματα

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Έτσι και στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας το πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν παύει να είναι το… πρώτο βήμα.

Η ιστοσελίδα που μόλις δημιουργήσατε μόνος σας, θα χρειαστεί πολύ δουλειά στη συνέχεια.

Από την κατάλληλη επιλογή, εγκατάσταση και παραμετροποίηση plugins που θα προσθέσουν το functionality που επιθυμείτε, αισθητικές βελτιώσεις και αναβάθμιση του default θεματικού με κάποιο premium WordPress template κοκ.

Σε επόμενο στάδιο θα χρειαστείτε να εγκαταστήσετε SSL πιστοποιητικό ασφαλείας και να αρχίσετε να σκέφτεστε τρόπους προώθησης της. Αυτός εδώ ο οδηγός SEO για αρχάριους 6200+ λέξεων θα σας… βάλει για τα καλά στο παιχνίδι.

Μέχρι τότε και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρατε να εφαρμόσετε τα προαναφερθέντα, μπορούμε να το κάνουμε εμείς για εσάς με κόστος μόλις £149 το οποίο περιλαμβάνει και ένα χρόνο δωρεάν φιλοξενία & εγκατάσταση SSL. Μάθετε εδώ περισσότερα.

Ως extra δώρο μπορείτε να επιλέξετε και ένα premium WordPress theme μέσα από μια μεγάλη συλλογή θεματικών που θας σας προτείνουμε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Διαβάστε επίσης: Πώς να Εμφανίζεται το Site μου στο Google

Δημιουργία Ιστοσελίδας Βήμα – Βήμα, Επίλογος

Αυτός ήταν ένας βήμα προς βήμα οδηγός για το πώς να φτιάξετε μια ιστοσελίδα / blog μόνος σας σε WordPress.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ αποκλειστικά WordPress καθώς αποτελεί την πλέον user & SEO friendly πλατφόρμα και οι δυνατότητες της είναι πραγματικά τεράστιες.

Αν βρεθήκατε σε αυτό το σημείο του άρθρου και διαφωνείτε σε αυτό μαζί μου, αυτομάτως σημαίνει ότι δεν είστε αρχάριος οπότε και αυτό το άρθρο δεν προοριζόταν για εσάς.

Όπως είπα και παραπάνω, τρόποι να φτιάξετε μια ιστοσελίδα στο internet υπάρχουν πολλοί είτε χρησιμοποιώντας κάποιο website builder είτε κάποια άλλη πλατφόρμα (Joomla, Drupal κοκ) ή γλώσσα προγραμματισμού.

Αυτό που μόλις διαβάσατε αποτελεί την προσωπική μου επιλογή έχοντας πλέον 8+ χρόνια αποκλειστικής ενασχόλησης με το χώρο του online / internet marketing.

Όποια και να είναι η άποψη σας, περιμένω τα σχόλια σας παρακάτω.

Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε και το βρήκατε χρήσιμο, μια κοινοποίηση στους φίλους σας θα βοηθούσε ίσως κάποιους ακόμα να ξεκινήσουν τη δική τους προσπάθεια για τη δημιουργία του δικού τους ιστοτόπου.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of