Blog

11 Πράγματα που Έμαθα στα 11 Χρόνια που Κάνω SEO

11 Πράγματα που Έμαθα στα 11 Χρόνια που Κάνω SEO

Τη χρονιά που μας πέρασε, συμπλήρωσα 11 χρόνια ενασχόλησης με το SEO. Όλα αυτά τα χρόνια έμαθα πολλά – καθημερινά όμως γνωρίζω πολλά περισσότερα καθώς είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ!

Αυτά λοιπόν είναι τα 11 πράγματα που έμαθα μέχρι τώρα:

 1. Κάθε νέο URL που δημιουργείς, οφείλει να είναι μια νέα ευκαιρία για να σε “γνωρίσει” καλύτερα η Google. Ποτέ μη δημιουργείς μια νέα σελίδα αν δεν έχεις πολύ συγκεκριμένο θέμα (topic) να καλύψεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η πιθανότητα να δημιουργήσεις διπλότυπο περιεχόμενο (duplicated content) ή περιεχόμενο που δεν θα έχει καλές προοπτικές κατάταξης στη Google, είναι πολύ μεγάλο.
 2. Το να προσπαθείς να κάνεις rank για μεμονωμένα KWs είναι πλέον κακή πρακτική – το ζητούμενο είναι να καλύπτεις θέματα (topics) βάσει ενός καλά οργανωμένου content plan στα πλαίσια μια ολοκληρωμένης SEO στρατηγικής.
 3. Βελτιστοποίησε κάθε URL της ιστοσελίδας σου – αν κάποιο δεν χρήζει βελτιστοποίησης, ίσως να μην έχει θέση στην ιστοσελίδα.
 4. Περισσότερο περιεχόμενο δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο. Πολλές φορές δε, αποτελεί τροχοπέδη στη συνολική απόδοση μιας ιστοσελίδας. Για το λόγο αυτό, πραγματοποίησε ενδελεχές content audit και “ξεφορτώσου” (συγχωνεύοντας, σβήνοντας ή ανακατευθύνοντας) περιεχόμενο που δεν αξίζει να υπάρχει.
 5. Φρέσκαρε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου σε τακτική βάση – ειδικά των άρθρων του blog. Ένα site είναι ένας ζωντανός οργανισμός οπότε αν δεν το φροντίζεις, θα πάψει να αποδίδει όπως έκανε μέχρι πρότινος. Ανανέωσε το οπτικοακουστικό υλικό, αφαίρεσε πληροφορίες που δεν είναι πλέον έγκυρες και πρόσθεσε νέες, αναβάθμισε το design, πρόσθεσε γραφήματα και πίνακες, επικαιροποίησε τα outbound links κοκ.
 6. Content is still the king αλλά αν δεν έχεις ποιοτικά links προς την ιστοσελίδα σου, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα – ειδικά σε πιο ανταγωνιστικά industries. Επένδυσε χρόνο στην επικοινωνία με άλλους webmasters / ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και αναζητήστε από κοινού τρόπους συνεργασίας.
 7. Δώσε βάση στο technical SEO – τα τεχνικά λάθη δεν διορθώνονται από μόνα τους οπότε ανάλαβε δράση άμεσα. Αν είσαι ένα μεγάλο brand, πολλά από αυτά τα λάθη “συγχωρούνται” αλλά οι περισσότεροι δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία.
 8. Αν δεν έχεις ένα καλό προϊόν / υπηρεσία, το SEO δεν είναι η λύση στο πρόβλημα σου. Κάνε ένα βήμα πίσω, βελτίωσε τις υπηρεσίες ή προϊόντα που έχεις προς διάθεση και στη συνέχεια επένδυσε σε υπηρεσίες SEO.
 9. To SEO δεν είναι one man’s game! Ειδικότητες όπως content writer / copywriter, web developer, designer, digital PR, link builder και πολλές ακόμα χρειάζεται να συνεργαστούν για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων. Επομένως η εύρεση των κατάλληλων συνεργατών είναι καθοριστικής σημασίας.
 10. Το SEO δεν είναι ένα one-off project και τα αποτελέσματα πολλές φορές απαιτούν πολύμηνη προσπάθεια. Οπλίσου με υπομονή και επιμονή και εμπιστεύσου τους συνεργάτες σου.
 11. Τοποθέτησε στο επίκεντρο τον επισκέπτη/χρήστη της ιστοσελίδας σου και τα προβλήματα/ανησυχίες που αυτός έχει. Ο μόνος τρόπος για να γίνει πελάτης σου είναι να βρει τις λύσεις που αναζητά στη δική σου ιστοσελίδα!

Αυτά λοιπόν ήταν τα 11 σημαντικότερα πράγματα που έμαθα αυτά τα χρόνια και που μπορείς και εσύ να εφαρμόσεις στη δική σου ιστοσελίδα για να βελτιώσεις την οργανική της απόδοση στις μηχανές αναζήτησης.

Αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια σε αυτή σου την προσπάθεια, απλά επικοινώνησε μαζί μου!

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Εμφάνιση όλων