hi@digitalbang.gr | 2741 200 250
Expand search form

Messenger Χωρις Facebook

...και 19 Ακόμα Λειτουργίες Που Ίσως Δεν Γνώριζες

Messenger Χωρίς Facebook

Για δέκα και πλέον χρόνια και συγκεκριμένα από το 2004, το Facebook έχει ριζώσει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, αφού έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεντρώνει στο δυναμικό του όλο και περισσότερους χρήστες ξεπερνώντας στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 τους 2.5 δις ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Συνάμα, σε μια προσπάθεια αέναης αναβάθμισης του γίνεται όλο και καλύτερο, αφήνοντας ικανοποιημένο μέχρι και τον πιο απαιτητικό χρήστη.

Κι αυτό χάρη στις νέες δυνατότητες που προστίθενται μέρα με τη μέρα, η πρόσβαση στις οποίες είναι συνήθως εντελώς δωρεάν.

Μπορεί να μην ενθουσιάζεσαι ιδιαίτερα από τις αλλαγές γενικά, μα είναι εξόφθαλμο πως το Facebook είναι άμεσα συνυφασμένο με την ιδέα της αλλαγής και της εξέλιξης.

Έτσι το 2011, με μια ακόμη καινοτόμο κίνηση, το Facebook δημιουργεί μια εφαρμογή λογισμικού για άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, το γνωστό Facebook Messenger ή εν συντομία Messenger, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται.

Μάλιστα, η επισκεψιμότητα του ξεπερνά το 1.3 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες ανά μήνα όπως έχει δηλωθεί από την ίδια την εταιρία, καθώς το Messenger θα χαρακτηριζόταν ως εφαρμογή-πυλώνας για το Facebook, πράγμα που δικαιολογεί τον υπέρογκο αριθμό ατόμων που το χρησιμοποιούν.

Messenger infoΑυτό διότι η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων ανεξαρτητοποιείται και απομονώνεται από το Facebook και γίνεται διαθέσιμη τόσο από την κεντρική ιστοσελίδα του Facebook, όσο και ως υποχρεωτική μεμονωμένη εφαρμογή σε κινητά τελευταίας τεχνολογίας με λογισμικό Android και iOS.

Δηλαδή κάθε εγγεγραμμένος χρήστης του Facebook ωθείται να κατεβάσει την συγκεκριμένη πλατφόρμα επικοινωνίας, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιήσει τη ταχύτερη επικοινωνία με τους φίλους του.

Αυτό, βέβαια, ήταν ο πιο ιδανικός τρόπος για την εταιρία, ώστε να καταφέρει να απορροφήσει περεταίρω επισκεψιμότητα προσεγγίζοντας ακόμα και τον πιο δύσπιστο, εννοώντας τους χρήστες που δεν τρελαίνονται να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σαν του είδους του.

Κάπως έτσι λοιπόν, κάθε απόσταση εκμηδενίζεται και η επικοινωνία γίνεται διασκέδαση, έχοντας στη διάθεσή σας μια ποικιλία λειτουργιών, είτε περισσότερο γνωστών σε εσένα, είτε πάλι όχι, πολλές εκ των οποίων είναι αρκετά πρόσφατες και εννοείται πως σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας φανούν χρήσιμες!

Ας δούμε ευθύς αμέσως μερικές από αυτές…

 
SEO4YOU
Ομάδα με ρύθμιση απορρήτου "ιδιωτική" · 15 μέλη
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ
Το SEO4YOU είναι ένα Facebook group με θεματολογία σχετική με τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης - Search Engine optimisation (SEO). ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ GROUP Σκοπός του group είναι να φέρει κοντά και να “συμφιλιώσει” τους SEO επαγγελματίες με τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων ώστε οι πρώτοι να μπορέσουν να βοηθήσουν τους δεύτερους να κατανοήσουν καλύτερα την πολυπλοκότητα της υπηρεσίας και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ GROUP - Ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και webmasters που θέλουν με απλό και κατανοητό τρόπο να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με το πως θα μπορέσουν να βελτιώσουν την οργανική κίνηση/traffic στο website τους και την αξία (χρηματική ή άλλη) που αυτό συνεπάγεται. - SEO επαγγελματίες που επιθυμούν να βοηθήσουν την κοινότητα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ GROUP SEO επαγγελματίες που θέλουν να διαφημίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν και να βρουν πελάτες μέσα από το group. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ JOIN? - Γιατί θα βρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις που αφορούν το δικό σου πρόβλημα και όχι γενικές πληροφορίες. - Γιατί θα διαβάσεις case studies & best practices που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις/εφαρμόσεις προς όφελος σου άμεσα και αποτελεσματικά. - Γιατί θα ανακαλύπτεις συμβουλές, how-to guides, tools/platforms, SEO events & courses. - Γιατί θα βρίσκεις σε ένα μέρος πληροφορίες για τις νεότερες εξελίξεις στο χώρο του SEO και τα Google updates και πώς αυτά μπορεί να σε επηρεάσουν. Μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στα rules - υπάρχουν για να τα ακολουθούμε όλοι ώστε η παραμονή μας εδώ να είναι ευχάριστη και δημιουργική.
 

Λειτουργίες Facebook Messenger

1. Πραγματοποίησε οποιαδήποτε κλήση μέσω του Facebook Messenger: Με το Messenger δεν σου δίνεται η ευκαιρία μόνο να στείλεις γραπτά μηνύματα με άμεσο τρόπο. Μπορείς και να καλέσεις τον όποιο συνομιλητή σου σε κλήση βίντεο ή ομιλίας δωρεάν, αρκεί απλά να διαθέτετε και οι δύο την αντίστοιχη εφαρμογή και πρόσβαση στο internet.

2. Παρακολούθησε το πότε βρίσκεται κάποιος στην συνομιλία σας: Υπάρχει ένα tip που λίγοι γνωρίζουν και θεωρείται από τα πιο έξυπνα του Messenger. Όταν μιλάς με κάποιον και αυτός εκείνη τη στιγμή έχει ανοιχτό το παράθυρο της συνομιλίας σας, τότε ένας κύκλος, που όλο και μεγεθύνεται, φανερώνεται εκεί που βρίσκεται το εικονίδιο με την κάμερα της βίντεο κλήσης.

Αν προς στιγμήν δεν μπορείς να δεις κάτι τέτοιο, πήγαινε στις ρυθμίσεις και πάτα το On στην επιλογή «Εικόνες συνομιλητών». Με παρόμοιο τρόπο μπορείς να απενεργοποιήσεις αυτή την λειτουργία.

3. Γιατί Messenger και αυτονομία πάνε μαζί: Αν πλοηγηθείς στο https://www.messenger.com/ από το pc σου, θα δεις ότι η εφαρμογή έχει και αποκλειστικά δικό της desktop website, πέρα της πρόσβασής μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Facebook. Συγκεκριμένα, με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να επικοινωνείς χωρίς να βομβαρδίζεται από την πληθώρα κοινοποιήσεων που συναντώνται στην ροή.

4. Απόκτησε πρόσβαση σε όσα μηνύματα δεν έχεις ανακαλύψει ακόμη: Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι έχεις δει όλα τα μηνύματα που σου έχουν στείλει. Στο Messenger, υπάρχει μια κατηγορία που συμπεριλαμβάνει μηνύματα που προέρχονται από άτομα που δεν υπάρχουν στην λίστα των Facebook φίλων σου. Αυτά τα μηνύματα βρίσκονται στην καρτέλα «Αιτήματα μηνυμάτων», επειδή φιλτράρονται και θεωρούνται spam μέχρι να τα αποδεχτείς ή να τα απορρίψεις.

5. Messenger χωρίς Facebook; Συμβαίνει και αυτό: Όπως αναφέραμε και πριν, το Facebook έχει διαχωριστεί πλήρως από το Messenger. Άρα σε περίπτωση που δεν τα πας καλά με τα social media, έχεις την επιλογή να κάνεις εγγραφή σε αυτήν την εφαρμογή μηνυμάτων, μόνο με τον τηλεφωνικό σου αριθμό, όπως επίσης και να συγχρονίσεις τις επαφές σου, για να επικοινωνείς ευκολότερα με όσους διαθέτουν την εφαρμογή.

6. Μήπως το Messenger μιμήθηκε το Snapchat; Πρόσφατα, προστέθηκε η εξής αναβάθμιση στην εφαρμογή, προφανώς δανεισμένη από το Snapchat: Μπορείς να αναρτήσεις φωτογραφίες στην Ημέρα σου και μάλιστα με διάφορα παιχνιδιάρικα φίλτρα, που είναι εμφανείς για 24 ώρες και παράλληλα να βλέπεις την καθημερινότητα των φίλων σου μέσω των φωτογραφιών τους. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείς η Ημέρα σου να είναι ορατή σε κάποιο πρόσωπο, κάνε φιλτράρισμα στην αντίστοιχη ρύθμιση.

7. “Pin” στις αγαπημένες επαφές σου: Σε περίπτωση που θέλεις να έχεις γρήγορη πρόσβαση σε κάποια από τις συνομιλίες σου που ανοίγεις συχνά για να μην την ψάχνεις ανάμεσα στα τόσα μηνύματά σου, μπορείς να τις καρφιτσώσεις στην αρχική οθόνη του κινητού σου.

Πήγαινε στην συνομιλία ενός ατόμου, έπειτα πάνω δεξιά στην τρίτη επιλογή, δηλαδή ακριβώς δίπλα από την βιντεοκλήση, στο κυκλικό «info» και τέλος, στο νέο παράθυρο επιλέγεις πάνω δεξιά στις τρεις κατακόρυφες τελίτσες την «Δημιουργία συντόμευσης».

8. Κάνε εξοικονόμηση των megabytes σου: Μείωσε με εύκολο τρόπο την κατανάλωση των mb, όταν χρησιμοποιείς την εφαρμογή του Messenger. Επίλεξε τις ρυθμίσεις (πάνω δεξιά) και ενεργοποίησε την «Λειτουργία εξοικονόμησης δεδομένων». Κάθε φορά που θα λαμβάνεις κάποια φωτογραφία ή βίντεο, θα χρειάζεται να πατήσεις κλικ στο αρχείο για να προβληθεί.

9. Θέσε τις συζητήσεις σου σε incognito mode: Εάν θέλεις να ανταλλάξεις απόρρητα μηνύματα και έχεις τον φόβο μήπως διαρρεύσουν, επίλεξε την κρυπτογράφηση μηνυμάτων. Αρκεί να είναι ενεργοποιημένη η ρύθμιση «Μυστικές συζητήσεις». Έτσι, στέλνεις προσωρινά μηνύματα, τα οποία είναι εμφανή μόνο σε μια συσκευή και για χρονικό διάστημα της επιλογής σου.

10. Κοινοποίησε την τοποθεσία που βρίσκεσαι: Η “Τοποθεσία” σε βοηθά να δηλώσεις σε κάποιον φίλο σου με συνοπτικές διαδικασίες το που ακριβώς βρίσκεσαι, εάν δυσκολεύεσαι να προσανατολιστείς και να του δώσεις ακριβή περιγραφή. Για να βρεις την «Τοποθεσία», πάτα κάτω αριστερά «Περισσότερα» (+) και στη συνέχεια κλικ στην «Τοποθεσία».

Facebook Messenger

11. Χαιρέτησε τους φίλους σου με ένα κλικ: Κι όμως έχει βρεθεί τρόπος να πεις «Γεια» χωρίς να το πληκτρολογήσεις. Αρκεί να πας στην συνομιλία και να πατήσεις την επιλογή «Χαιρετισμός» που βρίσκεται στο μπλε πλαίσιο. Ή να βρεις το όνομα του φίλου σου στην λίστα φίλων και να πατήσεις το χέρι του χαιρετισμού. Αφού δει την ειδοποίηση ο συνομιλητής σου να αναμένεις να σου επιστρέψει τον χαιρετισμό.

12. Προγραμμάτισε τα ραντεβού σου και μείωσε τις πιθανότητες να σε στήσουν: Έχεις κανονίσει έξοδο με την παρέα σου και φοβάσαι μήπως κάποιος από εσάς το ξεχάσει; Το Messenger διευκολύνει την καθημερινότητά σου με την ρύθμιση συμβάντος. Πλέον έχεις στην διάθεση σου την ρύθμιση συμβάντος.

Ενεργοποίησε την «Έναρξη πλάνου» που βρίσκεται στο «+» στην συνομιλία, ρυθμίζοντας την ημερομηνία και ώρα του συμβάντος και αυτό ήταν όλο. Θα ειδοποιηθείς τόσο εσύ όσο και ο συνομιλητής σου πριν από την καθορισμένη στιγμή.

13. Εφαρμογές μέσα «Στην Εφαρμογή»: Το Facebook Messenger είναι μια εξαίσια εφαρμογή με συνεχόμενες καινοτομίες. Μέχρι στιγμής έχει συνάψει συνεργασίες με άλλες εφαρμογές και παιχνίδια που είναι διαθέσιμα μέσω αυτού για ένα όχι τόσο ανιαρό chatting. Φίλτρα, παιχνίδια, emoticons, gifs, μουσική, αποστολή χρημάτων και άλλα πολλά: Όλες αυτές οι επεκτάσεις είναι δυνατές με το Messenger και βρίσκονται στο «+» κάθε συνομιλίας.

14. Ανακάλυψε τα hidden games και διασκέδασε: Πέρα από τα εμφανή παιχνίδια με τα οποία μπορείς να διασκεδάσεις στο Messenger, η εταιρία έχει κρύψει και μερικά μυστικά παιχνίδια σε λεπτομερή σημεία, που ούτε θα μπορούσες να φανταστείς.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ξεκινήσεις μια συνομιλία, να στείλεις μια μπάλα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου στον συνομιλητή σου, να πατήσεις πάνω σε αυτήν και το παιχνίδι μόλις αρχίζει. Ποιος θα αγγίξει το υψηλότερο σκορ;

Ένα άλλο παιχνίδι που μπορείς να απολαύσεις είναι το κρυμμένο σκάκι. Απλά πηγαίνεις στη συνομιλία και πληκτρολογείς την εντολή «@fbchess play», ενώ με την εντολή «@fbchess resign» λήγει το παιχνίδι. Η κάθε κίνηση πραγματοποιείται με την εντολή «@fbchess» και οι εντολές υπάρχουν σύσσωμες στο «@fbchess help».

15. Απόκρυψε τα μηνύματά σου από τους κακοθελητές stalkers: Όταν στέλνεται από κάποιον μήνυμα στην εφαρμογή, στην οθόνη του κινητού εμφανίζεται ως ειδοποίηση το όνομα του αποστολέα και μια αράδα από το μήνυμά του. Μπορείς να αποκρύψεις το περιεχόμενο του μηνύματος, για να μην το δει κάποιος, σε περίπτωση που είναι κοντά σου ή έχεις παρατήσει κάπου το κινητό σου.

Πατάς στο «Ειδοποιήσεις και ήχοι» και απενεργοποιείς την επιλογή «Προεπισκοπήσεις ειδοποιήσεων» και είσαι έτοιμος!

16. Να πως θα αποφύγεις το καθόλου πολυπόθητο «Διαβάστηκε» από το συνομιλητή σου: Θέλεις να διαβάσεις ένα μήνυμα, χωρίς όμως να γνωρίζει το άλλο πρόσωπο ότι το διάβασες; Η πρώτη λύση είναι η σήμανση ως μη αναγνωσμένο. Πατάς παρατεταμένα στην συγκεκριμένη συνομιλία και έπειτα «Δεν διαβάστηκε».

Ο άλλος πιο άγνωστος τρόπος είναι η ενεργοποίηση του flight mode. Τότε, απενεργοποιείται αυτόματα το internet και μπορείς να περιηγηθείς ελεύθερα στα μηνύματα που σου έχει στείλει ο καθένας μέχρι τώρα. Το «Διαβάστηκε» στα μηνύματα δεν θα εμφανιστεί ακόμη κι αν επιστρέψεις στην κανονική λειτουργία του κινητού και συνδεθείς στο διαδίκτυο.

17. Σάρωσε το QR και διεύρυνε τον κύκλο των φίλων σου: Η σάρωση κωδικού διευκολύνει την έναρξη συζητήσεων με άτομα, που δεν υπάρχουν ως τώρα στις επαφές σου. Μπορείς να βρεις τον QR code σου, πατώντας στις ρυθμίσεις του Messenger, πάνω από το πλήρες όνομα σου, που εμφανίζεται με την φωτογραφία σου. Με ένα κλικ εκεί, τον αποθηκεύεις ή τον μοιράζεσαι σε άλλα social media για να μπορούν να σε βρουν πιο εύκολα και να μιλήσουν μαζί σου.

18. Έκφρασε τα συναισθήματα σου προς τα μηνύματα που σου στέλνουν: Αρχικά, κάποιος χρήστης είχε την δυνατότητα να δηλώσει ότι του αρέσει κάποια κοινοποίηση στο Facebook, κάνοντας απλά like. Στη συνέχεια, προστέθηκαν και άλλες αντιδράσεις και πρόσφατα η ιδέα αυτή έχει μεταφερθεί και στο Messenger.

Έτσι, μπορείς να δηλώνεις ένα από τα reactions σε κάθε μήνυμα που λαμβάνεις σε προσωπικές και ομαδικές συνομιλίες. Ομοίως, όταν κάποιος άλλος αντιδρά σε ένα μήνυμα που συμπεριλαμβάνεσαι, λαμβάνεις σχετική ειδοποίηση.

19. Τάξη και οργάνωση στις Ομάδες σου: Μήπως ανάμεσα στα τόσα μηνύματα, θέλεις να βρεις μια συγκεκριμένη ομαδική συνομιλία και δυσκολεύεσαι; Η ομάδα του Messenger προνόησε γι’ αυτό και δημιούργησε ξεχωριστή καρτέλα για όλες τις ομαδικές συνομιλία που συμμετέχεις. Απλά, πήγαινε στην στήλη «Ομάδες» και βρες αυτό που ψάχνεις. Γιατί το παν είναι η οργάνωση!

20. Mentions: για επικοινωνία χωρίς παρανοήσεις στις ομαδικές συζητήσεις: Στις ομαδικές συνομιλίες, αν κάποιος εισάγει το σύμβολο @ και έπειτα το όνομα κάποιου μέλους (χωρίς κενό), μπορεί να επισημάνει το συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται. Αυτό γίνεται για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να υπάρχει ομαλή συνεργασία, ειδικά σε ηλεκτρονικές συσκέψεις.

Αντί Επιλόγου

Αυτές ήταν λοιπόν 20 από τις λειτουργίες του Facebook Messenger, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι πολλές περισσότερες θα προστεθούν στο άμεσο μέλλον.

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου λειτουργία; Περιμένουμε τη γνώμη και τις παρατηρήσεις σου στα σχόλια που ακολουθούν…

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

Εγγραφείτε στο newsletter και λάβετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ:

  1. eBook με τα 36 SEO λάθη που πρέπει να αποφεύγετε για να κυριαρχήσετε στη Google
  2. SEO training σε μορφή PDF έκτασης 183 σελίδων
  3. Πρόσβαση στο Private Facebook SEO Group, SEO4YOU