SEO Αληθειες

10 τον Αριθμό Που ΟΦΕΙΛΕΙΣ να Γνωρίζεις το 2020

10 SEO Αλήθειες που ΟΦΕΙΛΕΙΣ να Γνωρίζεις Μέσα στο 2018

Το 2020 είναι πλέον γεγονός! Το εορταστικό κλίμα των ημερών δίνει τη θέση του στη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας.

Ελπίζοντας η προώθηση της online παρουσίας σου να είχε μια θέση στα New Year’s resolutions, στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθεις δέκα SEO αλήθειες που πρέπει πλέον να αποδεχθείς αν θέλεις να εκτοξεύσεις την οργανική απόδοση της ιστοσελίδας σου τη χρονιά που μόλις ξεκινά.

Ας ξεκινήσουμε…

#1 – Η Ανάπτυξη Δεν Χρειάζεται να Είναι Αργή

Ναι το ξέρω… Είμαι σίγουρος ότι έχεις ακούσει ότι για να αρχίσει να αποδίδει καρπούς μιας SEO στρατηγική απαιτούνται 6, 12, πολλές φορές ακόμα και περισσότεροι από 12 μήνες.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως τα αποτελέσματα έρχονται πολύ νωρίτερα και αυτό είναι κάτι που ένας έμπειρος SEO consultant μπορεί να γνωρίζει και να συμβουλεύσει ανάλογα.

Ρίξε μια ματιά στα ακόλουθα παραδείγματα και δες τί συνέβη από το δεύτερο κιόλας μήνα στις δύο αυτές ιστοσελίδες.

10 SEO Αλήθειες που ΟΦΕΙΛΕΙΣ να Γνωρίζεις το 2020
10 SEO Αλήθειες που ΟΦΕΙΛΕΙΣ να Γνωρίζεις το 2020

#2 – Ξέχασε τις Όποιες Προσπάθειες Χειραγώγησης των Αλγορίθμων Κατάταξης

Με απλά λόγια από τα τρία χρώματα των SEO τεχνικών απόρριψε γκρι και μαύρο και γίνε θιασώτης αποκλειστικά του λευκού χρώματος (λέγε με και white hat SEO).

Μια content and user-centric SEO στρατηγική μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να αποδόσει αποτελέσματα αλλά μόλις έρθουν, θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου και στις επικαιροποιήσεις των αλγορίθμων.

Μην ξεχνάς, τίποτα αξιόλογο δεν έρχεται χωρίς πολύ δουλειά!

#3 – Το Περιεχόμενο Είναι το Α και το Ω

Επικέντρωσε τις προσπάθειες σου στη δημιουργία ποιοτικού, μοναδικού και χρήσιμου περιεχομένου που διασκεδάζει, ενημερώνει και δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των επισκεπτών σου και όλες οι υπόλοιπες συνιστώσεις της SEO στρατηγικής σου θα έρθουν και θα “δέσουν” από μόνες τους.

Blogger Outreach

Το περιεχόμενο σε όλες του τις μορφές (κείμενο, video, podcasts κοκ) είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ το lead domino για να μεγιστοποιήσεις την απόδοση των προσπαθειών σου.

Διαβάστε επίσης: Πώς να Εμφανίζεται το Site μου στο Google

#4 – Δεν Χρειάζεσαι Χιλιάδες Backlinks

Και αυτό είναι σίγουρα πολύ καλό καθώς το link building στην Ελλάδα είναι ακόμα μια πολύ πονεμένη ιστορία!

Επίλεξε με ωριμότητα και σύνεση τα keywords που σε ενδιαφέρουν, δημιούργησε ΚΟΡΥΦΑΙΟ περιεχόμενο γύρω από αυτά και θέσε ως απόλυτη προτεραιότητα την ικανοποίηση των χρηστών και των αναγκών τους.

Αν δεν υπάρχει το κατάλληλο περιεχόμενο όσα backlinks και να δημιουργήσεις, μικρή σημασία θα έχουν.

Μόλις είσαι έτοιμος, χτίσε τα απαραίτητα links καθώς αυτά είναι που θα εκτοξεύσουν το visibility του περιεχομένου που μόλις δημιούργησες.

#5 – Δεν Είναι Όλα τα Backlinks το Ίδιο Ποιοτικά

Πριν μερικά χρόνια το SEO ήταν της λογικής “link να ‘ναι κι’ ότι να ‘ναι”.

Αν τολμήσεις κάτι τέτοιο σήμερα θα βρεθείς με συνοπτικές διαδικασίες με αλγοριθμικό ή ακόμα χειρότερα κάποιο χειροκίνητο πέναλτυ.

Ένα link για να χαρακτηριστεί ως ποιοτικό πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα πέντε χαρακτηριστικά – τώρα γίνεται ευκολότερα αντιληπτό γιατί η παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου είναι η πιο scalable link acquisition στρατηγική.

High Quality Backlinks Features-301217

#6 – Το Google Mobile-First Index Είναι Γεγονός

Φωνάζουμε χρόνια αλλά πολλοί ακόμα δεν θέλουν να το αντιληφθούν – το μέλλον είναι mobile!

Από τον Οκτώβριο του 2015 η Google έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι οι αναζητήσεις από mobile συσκευές ξεπέρασαν αυτές από τις desktop.

Μετά και από το AMP η Google πλέον προχωρά στην αλλαγή του τρόπου που κατατάσσει τα αποτελέσματα στα SERPs.

Το mobile-first index με απλά λόγια σημαίνει ότι η Google θα κατατάσσει τις ιστοσελίδες με βάση τις mobile εκδόσεις και όχι τις desktop όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Για να διαπιστώσεις αν αυτό έχει συμβεί ήδη για τη δική σου ιστοσελίδα, ο ευκολότερος τρόπος είναι να ελέγξεις τα μηνύματα στο Google Search Console.

Αν όλα είναι καλά θα δεις το ακόλουθο μήνυμα:

Mobile First Index

Τί περιμένεις λοιπόν; Έλεγξε αν η ιστοσελίδα σου είναι mobile friendly και στην περίπτωση που δεν είναι γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις.

Για τους πιο tech-savvy, με βάση τα λεγόμενα του John Mueller μπορείς να ελέγξεις αν η ιστοσελίδα σου έχει ήδη περάσει στη… mobile-first index εποχή ελέγχοντας τα log files της ιστοσελίδας σου:

“You would probably recognize it in the log files. If you see, if you look now, probably something like 80% of the crawling is with the Googlebot desktop and maybe 20% is with mobile with the smartphone Googlebot.

That will shift over and most of the crawling will be done with the smartphone Googlebot and less crawling with the desktop Googlebot. So if you really watch out for your log files probably you can notice that fairly obviously.”

#7 – Βελτιστοποίησε το Περιεχόμενο σου για τα Featured Snippets

Με περισσότερα από το 30% των αποτελεσμάτων στα SERPs να περιέχουν τουλάχιστον ένα rich snippet και δεδομένου του γεγονότος ότι επηρεάζουν θετικά το CTR, τα featured snippets δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοείς εν έτει 2020.

Χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο για να δεις αν το URL σου υποστηρίζει rich snippet και αυτό εδώ για να δεις τι πάει λάθος.

#8 – Απαραίτητη η Επένδυση στο Video

Όπως πιθανότατα θα έχεις παρατηρήσει, τα videos και τα video carousels κάνουν πλέον πολύ πιο αισθητή την παρουσία τους στα SERPs.

Με το YouTube να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως με περισσότερους από 1.9 δις χρήστες και το 45% των χρηστών να παρακολουθεί πάνω από μία ώρα video στο Facebook ή το YouTube κάθε εβδομάδα, να το αγνοείς ως μέσο δεν είναι φρόνιμο!

10 SEO Αλήθειες που ΟΦΕΙΛΕΙΣ να Γνωρίζεις το 2020

#9 – Voice Search (Φωνητική Αναζήτηση): Μιλάει, Ακούστε τη!

Πολλοί το γνωρίσαμε μέσα από το Siri αλλά συσκευές όπως το Google Home και Amazon Echo έχουν πλέον γίνει το απόλυτο trend.

Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά:

  • Το 20%-25% των αναζητήσεων από mobile συσκευές γίνονται πλέον μέσω voice search.
  • Το 50% όλων των αναζητήσεων θα είναι voice searches μέχρι το 2020.
  • 19% των χρηστών χρησιμοποιούν το Siri καθημερινά (37% έστω και μια φορά το μήνα). Αντίστοιχα 23% το μήνα χρησιμοποιούν Microsoft Cortana και 19% Amazon Alexa.
  • 50% των χρηστών χρησιμοποιεί voice search για την αναζήτηση προϊόντων.
  • 40% των χρηστών χρησιμοποιούν voice search για πληροφορίες πλοήγησης.

Η φωνητική αναζήτηση δεν έρχεται από το μέλλον, είναι ήδη εδώ και όπως συμβαίνει με κάθε νέα ευκαιρία όποιος πρώτος την εκμεταλλευτεί θα είναι και ο κερδισμένος.

#10 – Ταχύτητα, Ταχύτητα, Ταχύτητα

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας (page speed load) όσον αφορά στη βελτιωμένη εμπειρία χρήστη (UX), η οποία φυσικά οδηγεί και στις μετατροπές (conversions).

Στη βάση αυτή λοιπόν, από τον Ιούλιο του 2018, η ταχύτητα φόρτωσης μιας σελίδας αποτελεί παράγοντα κατάταξης (ranking factor) στα πλαίσια του λεγόμενου “speed update“.

Χρησιμοποίησε λοιπόν το επίσημο εργαλείο της Google, PageSpeed Insights (εναλλακτικά GTMetrix ή Pingdom), δες σε τί κατάσταση βρίσκεται η δική και ανάλαβε δράση!

Bonus… Αλήθεια

Όσες “αλήθειες” και αν αραδιάζω εδώ, η μία και μοναδική αλήθεια είναι ότι αν δεν πιστέψεις ότι το θέλεις και μπορείς δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να αναπτύξεις το κατάλληλο mindset που θα σου επιτρέψει να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις και να τις υποστηρίζεις.

How to Build a Game Changer Mindset

Επίλογος

Αυτές λοιπόν ήταν οι 10 SEO αλήθειες για το 2020 οι οποίες και θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο χώρο της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων και γενικότερα του online marketing.

Ο λόγος τώρα σε εσένα. Σε ποια αλήθεια θα πόνταρες περισσότερο ως καλύτερη SEO στρατηγική για τη νέα χρονιά;

Καλό, δημιουργικό και γεμάτο υγεία 2020!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
newest
oldest most voted
Inline Feedbacks
Εμφάνιση όλων

Πολύ ενδιαφέρουσες συμβουλές Γιώργο. Είμαι παρόμοιας φιλοσοφίας σε όλες τις παραπάνω μεθόδους και προσπαθώ καθημερινά να τις βελτιώνω.

>