Blog

Πρόθεση Αναζήτησης: Τι Είναι και Πώς Επηρεάζει τα Rankings

Θέλετε να πετύχετε υψηλές κατατάξεις στα οργανικά αποτελέσματα το 2023;

Τότε, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψη την πρόθεση αναζήτησης (search intent).

Είναι δύσκολο να τονίσουμε επαρκώς το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η πρόθεση χρήστη για το SEO.

Όσο αυτό εξελίσσεται, το να καταλάβετε αυτό τον όρο και να δημιουργήσετε περιεχόμενο με βάση το τι αναζητούν οι χρήστες είναι κομβικής σημασίας.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόθεση αναζήτησης και τι πρέπει να κάνετε, για να εμφανιστείτε ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα της Google και των υπολοίπων μηχανών αναζήτησης.

Πρόθεση Αναζήτησης (Search Intent): Τι Είναι και Πώς Επηρεάζει τα Rankings
Πρόθεση Αναζήτησης (Search Intent): Τι Είναι και Πώς Επηρεάζει τα Rankings

Τι είναι η πρόθεση αναζήτησης (search intent);

Η πρόθεση αναζήτησης (search intent), για την οποία συχνά χρησιμοποιούμε και τον όρο πρόθεση χρήστη (user intent), είναι το γιατί πίσω από κάθε αναζήτηση.

Με λίγα λόγια, γιατί ο χρήστης έκανε μια συγκεκριμένη αναζήτηση; Ήθελε να αγοράσει ή να πάρει πληροφορίες για κάτι; Μήπως ήθελε απλά να βρει ένα site;

Για παράδειγμα, όταν κάποιος πληκτρολογεί τον όρο «Donald Trump», θέλει να μάθει κάτι και συγκεκριμένα να ενημερωθεί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αντίθετα, όταν κάποιος πληκτρολογεί τη φράση «επώνυμα ρούχα online», θέλει να περιηγηθεί σε ηλεκτρονικά καταστήματα με επώνυμα ρούχα και πιθανώς να αγοράσει κάποιο προϊόν.

Γιατί η πρόθεση αναζήτησης παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο SEO;

Η Google θέλει να προσφέρει στους χρήστες τα πιο σχετικά αποτελέσματα, κάθε φορά που κάποιος ψάχνει κάτι.

Πώς το ξέρουμε αυτό; Πολύ απλά γιατί αυτό είναι που την κάνει τόσο επιτυχημένη.

Αν ψάχνουμε κάτι και τα αποτελέσματα που μας εμφανίζονται δεν μας ικανοποιούν, τότε δεν θα χρησιμοποιήσουμε ξανά τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης.

Το έχουμε δει με πολλές άλλες μηχανές αναζήτησης και είναι ο λόγος που η Google διατηρεί τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των αναζητήσεων παγκοσμίως.

Για την Ελλάδα δε, το μερίδιο αγοράς βρίσκεται στο απίστευτο ποσοστό του 97.33% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2022).

 

Αλλά μας το έχει πει και η ίδια η Google, η οποία περιγράφει το όραμά της ως:

Να οργανώσουμε τις πληροφορίες σε όλο τον κόσμο και να τις κάνουμε καθολικά προσβάσιμες και χρήσιμες

Τι σχέση έχει, όμως, αυτό με το SEO;

Άμεση. Αν θέλουμε να εμφανιστούμε στις πρώτες θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων, τότε θα πρέπει η σελίδα μας να είναι ανάμεσα στις πιο σχετικές για την αναζήτηση του χρήστη.

Για να είναι η πιο σχετική, θα πρέπει να έχουμε λάβει υπόψη την πρόθεση που κρύβεται πίσω από κάθε αναζήτηση.

Αν, για παράδειγμα, θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη για το ερώτημα «best credit card», δεν θα τα καταφέρετε με μια σελίδα προϊόντος.

Η Google ξέρει τι θέλουν οι χρήστες, όταν πληκτρολογούν ένα τέτοιο ερώτημα, και αυτό δεν είναι να τους πουλήσει κάποιος μια κάρτα, αλλά να βρουν πληροφορίες για το θέμα μέσω κάποιου άρθρου σε blog που προσφέρει αναλυτικές συγκρίσεις ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά προϊόντα.

Αναρωτιέστε πώς η Google γνωρίζει αν ένα αποτέλεσμα είναι συναφές;

Δεν είναι τόσο δύσκολο. Αν εμφανίζει στα οργανικά αποτελέσματα μια σελίδα, αλλά βλέπει ότι το Click-Through-Rate (CTR) της είναι πολύ χαμηλό, επειδή κανείς δεν αποφασίζει να κλικάρει και να την επισκεφθεί, η μηχανή αναζήτησης καταλαβαίνει ότι αυτή η σελίδα δεν ανταποκρίνεται στην πρόθεση του χρήστη.

Αντίστοιχα, αν οι χρήστες πατούν πάνω στη σελίδα, αλλά την εγκαταλείπουν αμέσως, αυτό το υψηλό bounce rate δείχνει επίσης στη Google το μη συναφές της σελίδας με τη συγκεκριμένη αναζήτηση.

Για αυτό το λόγο:

η συνάφεια πρέπει να είναι η βάση κάθε στρατηγικής στο SEO

Θα θέλαμε, όμως, να προσθέσουμε και κάτι ακόμα.

Το να καταλάβετε την πρόθεση αναζήτησης σας βοηθάει και στο να κάνετε πιο αποδοτικές τις προσπάθειές σας στο SEO, κάνοντας focus εκεί που πρέπει και εγκαταλείποντας κάποια keywords που δεν έχουν νόημα.

Για παράδειγμα, στην αναζήτηση «Search Console», η πρόθεση είναι για πλοήγηση, δηλαδή όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, να καταλήξει ο χρήστης σε ένα συγκεκριμένο site που ψάχνει.

Αν εσείς θελήσετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη για αυτή τη λέξη γράφοντας έναν πλήρη οδηγό χρήσης, τότε μπορεί όντως να τα καταφέρετε.

Όμως, τι σημασία θα έχει;

Το CTR θα είναι πολύ χαμηλό, αφού οι χρήστες δεν θα προσέχουν καν τα υπόλοιπα αποτελέσματα και απλώς θα επισκέπτονται την σελίδα του εργαλείου Google Search Console, αφού αυτό τους ενδιέφερε αρχικά.

Θα πρόκειται, με λίγα λόγια, για μια επιτυχημένη τυπικά στρατηγική SEO, η οποία έβγαλε στις πρώτες θέσεις μια συγκεκριμένη σελίδα, αλλά ουσιαστικά θα είναι αποτυχημένη, αφού δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα (πέρα από την αύξηση του κύρους του brand).

Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε.

Οι 4 τύποι της πρόθεσης αναζήτησης

Τα τέσσερα είδη της πρόθεσης αναζήτησης είναι τα ακόλουθα:

Πρόθεση ενημέρωσης

Στην ενημερωτική (informational) πρόθεση αναζήτησης, ο χρήστης ψάχνει για πληροφορίες.

Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως «Ποιος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ;» ή κάτι που απαιτεί πιο πολύπλοκη και λεπτομερή απάντηση, όπως «Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;».

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ενημερωτικά ερωτήματα διατυπωμένα ως ερωτήσεις.

Μπορεί, επί παραδείγματι, ο χρήστης να γράφει «ηλεκτρικό αυτοκίνητο λειτουργία» αναζητώντας ακριβώς το ίδιο, όπως αν το είχε διατυπώσει ερωτηματικά.

Πρόθεση πλοήγησης

Στην αναζήτηση με πρόθεση την πλοήγηση (navigational), ο χρήστης ψάχνει ένα συγκεκριμένο website.

Ξέρει εκ των προτέρων πού θέλει να καταλήξει, απλά βρίσκει πιο εύκολο να πληκτρολογήσει το όνομα του site στη μπάρα αναζήτησης, παρά να γράψει ολόκληρο το URL στη μπάρα διευθύνσεων – άλλωστε μπορεί να μην είναι σίγουρος για την ακριβή διεύθυνση.

Παραδείγματα τέτοιου είδους αναζητήσεων είναι «Facebook», «Instagram», αλλά και αναζήτηση και για εσωτερικές σελίδες, όπως «Pinterest login», «SEO guide ahrefs» κοκ.

Πρόθεση συναλλαγής

Στην πρόθεση συναλλαγής (transactional), ο χρήστης ψάχνει να κάνει μια αγορά.

Κατά πάσα πιθανότητα, ξέρει ήδη τι θέλει να αγοράσει, απλά ψάχνει ένα μέρος να το αγοράσει.

Κλασικά παραδείγματα τέτοιου είδους αναζήτησης είναι «φτηνό iPhone 11», «αντηλιακό προσώπου 50 αγορά» κοκ.

Εμπορική πρόθεση

Στην εμπορική (commercial) πρόθεση αναζήτησης, ο χρήστης θέλει να κάνει μια αγορά, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη λύση για αυτόν.

Έτσι, ψάχνει για συγκριτικές αναλύσεις και reviews. Μπορεί π.χ. να αναζητά «καλύτερο εστιατόριο Αθήνα», «ποδήλατο KTM ή KONA».

Ειδικά το πρώτο παράδειγμα είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς αποδεικνύει ότι οι περισσότερες τοπικές αναζητήσεις έχουν εμπορική πρόθεση.

Άλλα αντίστοιχα παραδείγματα είναι: «φθηνό ξενοδοχείο Μύκονος», «συνεργείο αυτοκινήτων κοντά μου» κοκ.

Πώς θα καταλάβετε την πρόθεση χρήστη

Το επόμενο ερώτημα είναι βεβαίως, πώς θα καταλάβουμε ποια είναι η πρόθεση χρήστη που κρύβεται πίσω από μια συγκεκριμένη αναζήτηση. Κάποιες φορές το θέμα είναι απλό και άλλες ιδιαίτερα σύνθετο.

Με βάση τα ίδια τα keywords

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα παραπάνω παραδείγματα, η πρόθεση χρήστη αποκαλύπτεται, απλώς αν δούμε το keyword, καθώς αυτό έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που βοηθούν, όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας:

InformationalNavigationalTransactionalCommercial
ΠώςBrand nameΑγοράΚαλύτερο
ΤίΌνομα προϊόντοςΚουπόνιTop / Κορυφαίο
ΠοιοςΌνομα υπηρεσίαςΦτηνόReview / Κριτικές
Πού-ΠροσφορέςΣύγκριση
Γιατί-Εκπτώσεις-
Οδηγός---
Ιδέες / Tips---
Συμβουλές---
Παραδείγματα---

Έτσι, αν η αναζήτηση είναι «Samsung», τότε ο χρήστης κατά πάσα πιθανότητα θέλει να μεταβεί στο site της εταιρείας, οπότε έχει πρόθεση πλοήγησης.

Αν γράφει «Samsung τηλεόραση αγορά», τότε έχει πρόθεση συναλλαγής, ενώ αν γράφει «Samsung τηλεόραση review» έχει εμπορική πρόθεση.

Τέλος, αν το ερώτημά του είναι «Samsung Galaxy πώς καθαρίζει η οθόνη», τότε έχει ενημερωτική πρόθεση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα που θα έχετε, όταν αναζητάτε ιδέες για keywords με το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Αν, για παράδειγμα, αναζητάτε keywords με το Ahrefs Keyword Explorer και θέλετε να γράψετε ένα άρθρο για το blog ενός site που πουλάει τεχνολογικά gadgets και συγκεκριμένα ασύρματα ηχεία, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε ενημερωτικό περιεχόμενο.

Για να βρείτε τις λέξεις, για τις οποίες θα δημιουργήσετε το περιεχόμενο, μπορείτε να βάλετε στα φίλτρα της αναζήτησης όχι μόνο τον όρο «ασύρματα ηχεία», αλλά και τα στοιχεία «τι», «πώς», «συμβουλές» κοκ.

Έτσι, θα βρείτε ιδέες για keywords, όπως «συμβουλές αγοράς για ασύρματα ηχεία» και «τι να προσέξω στην αγορά ασύρματων ηχείων».

Ειδικά για την πρόθεση ενημέρωσης, μας βοηθούν και οι ερωτήσεις που κάνουν οι χρήστες και τις οποίες μπορούμε να δούμε στο αντίστοιχο σημείο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αναζήτησης keywords.

Με βάση τα οργανικά αποτελέσματα

Δυστυχώς, δεν αρκεί πάντα απλώς να κοιτάξουμε τη λέξη ή τη φράση αναζήτησης, για να συμπεράνουμε τι πρόθεση είχε ο χρήστης.

Συχνά, πρέπει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω, για να βεβαιωθούμε. Είναι η ώρα που πρέπει να συμβουλευθούμε τα οργανικά αποτελέσματα.

Με δεδομένο ότι η Google εμφανίζει τα πιο σχετικά αποτελέσματα, τότε βλέποντας τις κορυφαίες κατατάξεις, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε ποια είναι η πρόθεση στην εκάστοτε αναζήτηση.

Ας ξεκινήσουμε αρχικά από το είδος των οργανικών αποτελεσμάτων.

Εκτός από την κλασική λίστα με τα αποτελέσματα που εμφανίζουν τον τίτλο (meta title) και μια μικρή περιγραφή της σελίδας (meta description), υπάρχουν και άλλα είδη αποτελεσμάτων, τα οποία δεν είναι ίδια σε κάθε αναζήτηση.

Τέτοια είναι τα featured snippets, οι διαφημίσεις Google Ads, τα βίντεο και τα αποτελέσματα αγορών.

Ανάλογα με το είδος των αποτελεσμάτων, μπορούμε να μαντέψουμε ποια είναι η πρόθεση χρήστη σε κάθε αναζήτηση.

Επί παραδείγματι, έστω ότι έχουμε τον όρο «καλύτερα στρώματα».

Με αυτόν, δεν είμαστε σίγουροι αν ο χρήστης θέλει να ενημερωθεί για τους τύπους και τα υλικά των στρωμάτων ύπνου, οπότε έχει πρόθεση ενημέρωσης, ή θέλει να διαβάσει reviews για στρώματα συγκεκριμένων εταιρειών, οπότε έχει εμπορική πρόθεση.

Αν πληκτρολογήσουμε αυτόν τον όρο στη μπάρα αναζήτησης της Google και δούμε ότι μας εμφανίζει featured snippets, δηλαδή μια λίστα με σχετικές ερωτήσεις και απόσπασμα από την απάντησή τους από ένα συγκεκριμένο site, τότε συμπεραίνουμε ότι η πρόθεση χρήστη είναι ενημερωτική.

Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα είδη των οργανικών αποτελεσμάτων σε σχέση με την πρόθεση αναζήτησης, εκτός από τη λίστα με τα links των sites που εμφανίζεται πάντα, ως ακολούθως:

InformationalNavigationalTransactionalCommercial
Featured SnippetsTweet BoxGoogle AdsGoogle Ads
VideosKnowledge PanelFeatured SnippetsShopping Results
People Also Ask---
Knowledge Card---

Έτσι, μπορείτε να εισάγετε και αυτή την παράμετρο, όταν αναζητάτε ιδέες για keywords, ώστε το αντίστοιχο πρόγραμμα να σας εμφανίζει π.χ. μόνο τις λέξεις, για τις οποίες τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε μορφή featured snippets.

Ωστόσο, αυτή η μέθοδος χρειάζεται προσοχή. Για πολλές λέξεις με ενημερωτική πρόθεση, ιδιαίτερα στα ελληνικά, δεν υπάρχουν featured snippets. Συνεπώς, με το να λάβετε μόνο αυτό υπόψη, ρισκάρετε να αφήσετε εκτός, πολλά άλλα χρήσιμα keywords.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι η πρόθεση αναζήτησης δεν είναι πάντα ξεκάθαρη και μοναδική.

Μπορεί μια λέξη να φανερώνει περισσότερες από μία προθέσεις. Έτσι, η αναζήτηση «iPhone 11» μπορεί να φανερώνει πρόθεση συναλλαγής, αλλά και εμπορική πρόθεση.

Για να το καταλάβετε αυτό, καλό είναι να κοιτάξετε όλα τα οργανικά αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα, αφού εκεί είναι ο στόχος σας να βγείτε.

Αν όλα τα αποτελέσματα είναι σελίδες από e-shops που πωλούν iPhone, τότε η πρόθεση είναι ξεκάθαρα για συναλλαγή και με βάση αυτό πρέπει να προχωρήσετε.

Αν όμως, μέσα στη δεκάδα εμφανίζεται και ένα άρθρο με review για αυτό το smartphone, τότε αυτό σημαίνει ότι η Google έχει αντιληφθεί ότι ορισμένοι χρήστες έχουν εμπορική πρόθεση, όταν πληκτρολογούν αυτή τη λέξη.

Πώς να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα με βάση την πρόθεση αναζήτησης

Αφού έχετε βρει την πρόθεση αναζήτησης πίσω από το keyword, για το οποίο θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη, το επόμενο βήμα είναι να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας με βάση αυτή την πρόθεση.

Έτσι, ο γενικός κανόνας είναι ότι για την πρόθεση ενημέρωσης γράφετε ένα άρθρο στο blog, ενώ για την πρόθεση συναλλαγής δημιουργείτε μία σελίδα κατηγορίας προϊόντων.

Είμαι όμως τόσο απλό; Ναι και όχι!

Ενώ οι τέσσερις τύποι της πρόθεσης αναζήτησης είναι χρήσιμοι, είναι πολύ γενικοί, για να μας δώσουν να καταλάβουμε τι τύπο περιεχομένου αναμένει ο χρήστης.

Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι το keyword «WordPress» έχει σίγουρα πρόθεση πλοήγησης, αλλά και ενημερωτική πρόθεση για άντληση πληροφοριών σχετικά με την πλατφόρμα.

Ωστόσο, αυτό από μόνο του δε μας λέει και πολλά πράγματα. Τι ακριβώς περιεχόμενο θα πρέπει να ετοιμάσουμε, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των χρηστών;

Εδώ είναι που πρέπει να κοιτάξουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα οργανικά αποτελέσματα.

Διαβάστε βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνετε:

Εξετάστε την αξιοπιστία των οργανικών αποτελεσμάτων

Επειδή τα οργανικά αποτελέσματα είναι ένας βασικός δείκτης, για να διαπιστώσετε ποια είναι η πρόθεση αναζήτησης, καλό είναι να είστε προσεκτικοί ως προς τις διακυμάνσεις που ενδέχεται να έχουν.

Ποια αποτελέσματα εμφάνισε η Google για τη συγκεκριμένη λέξη-κλειδί πριν μερικούς μήνες; Ήταν ίδια ή εντελώς διαφορετικά;

Στα προγράμματα ανεύρεσης keywords, όπως το Ahrefs Keyword Explorer, έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε πώς άλλαξαν με την πάροδο των μηνών τα rankings για μια λέξη-κλειδί.

Για παράδειγμα, σε μια αναζήτηση, όπως «πώς να γράψω βιογραφικό», παρατηρούμε ότι όλα τα οργανικά αποτελέσματα είναι άρθρα με συμβουλές και βίντεο και αυτό δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Έτσι, καταλαβαίνουμε ότι η πρόθεση πίσω από αυτή την αναζήτηση είναι ξεκάθαρα ενημερωτική.

Από την άλλη, για μια πιο αμφιλεγόμενη λέξη-κλειδί, όπως «notre dame», θα δούμε ότι πριν τον Απρίλιο του 2019, τα αποτελέσματα αφορούσαν τόσο στην Παναγία των Παρισίων όσο και το πανεπιστήμιο του Notre Dame καθώς και το brand Notre Dame Athletics.

Αυτό φανέρωνε ότι η Google δεν ήταν σίγουρη αν η πρόθεση αναζήτησης είναι ενημερωτική ή αν υπάρχει πρόθεση πλοήγησης και συναλλαγής.

Κάτι που είναι λογικό, καθώς η πρόθεση αναζήτησης δεν είναι ενιαία. Κάποιοι χρήστες προφανώς αναζητούσαν το ένα και κάποιοι άλλοι το άλλο.

Η διαχρονική ανάλυση, πάντως, θα μας δείξει ότι μετά τον Απρίλιο του 2019, όταν κάηκε η Παναγία των Παρισίων, η πρόθεση αναζήτησης άλλαξε, αφού στα οργανικά αποτελέσματα εμφανίζονται πλέον μόνο σελίδες που αφορούν στην εκκλησία, καθώς και βίντεο και φωτογραφίες για το τραγικό γεγονός, ενώ η Notre Dame Athletics βρίσκεται πλέον στη δεύτερη σελίδα.

Η παραδοσιακή λογική λέει ότι καλό είναι να απέχουμε από λέξεις-κλειδιά, για τα οποία τα οργανικά αποτελέσματα είναι χαοτικά, αφού αυτό φανερώνει ότι η πρόθεση αναζήτησης δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη.

Εντούτοις, υπάρχουν αρκετές φωνές, όπως του Nick Eubanks, που εξηγούν ότι οι μεγάλες εναλλαγές στα οργανικά αποτελέσματα φανερώνουν ότι η Google δεν είναι ευχαριστημένη με το πώς έχει οργανώσει τα αποτελέσματα, αφού δεν είναι σίγουρη για την πρόθεση των χρηστών.

Έτσι, παρουσιάζεται μια ευκαιρία για αυτόν που θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει την πρόθεση αναζήτησης, να ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες των χρηστών και συνεπακόλουθα να κυριαρχήσει στα SERPs.

Δημιουργήστε κατάλληλο περιεχόμενο

Αφού έχετε καταλήξει στη λέξη / φράση, για την οποία θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη και την έχετε αναλύσει ως προς την πρόθεση αναζήτησης, επόμενο βήμα είναι να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο της σελίδας, ώστε να είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη πρόθεση.

Ποιους ακριβώς, όμως, παράγοντες πρέπει να λάβετε υπόψη;

Αρχικά, θα πρέπει το περιεχόμενο της σελίδας να εναρμονίζεται με το στυλ που είναι διαδεδομένο στα οργανικά αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη λέξη-κλειδί. Πρόκειται ουσιαστικά για τη διχοτόμηση ανάμεσα σε κείμενο ή βίντεο.

Για παράδειγμα, στην αναζήτηση «πώς φτιάχνω προζύμι», βλέπουμε ότι στα οργανικά αποτελέσματα έχουμε καταρχάς πάνω-πάνω τη ροή των βίντεο, ενώ και σε όλες τις σελίδες που εμφανίζονται (πλην μίας), δίπλα στη meta description υπάρχει και βίντεο.

Αυτό μας δείχνει ότι θα πρέπει και η δικιά μας σελίδα, αν θέλει να έχει ελπίδα να βγει στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων, να έχει βίντεο εκτός από κείμενο.

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο τύπος του περιεχομένου. Αν δηλαδή, η σελίδα που στοχεύουμε να καταταγεί υψηλά θα είναι άρθρο blog, σελίδα προϊόντος, σελίδα κατηγορίας ή landing page.

Έτσι, στο προηγούμενο παράδειγμα της αναζήτησης «πώς να γράψω βιογραφικό», διαπιστώνουμε ότι όλα τα οργανικά αποτελέσματα είναι άρθρα.

Αντίθετα, σε μια αναζήτηση «θήκη iphone αγορά», τα αποτελέσματα είναι σελίδες για την κατηγορία προϊόντος θήκη iphone ή θήκη κινητών.

Η μορφή του περιεχομένου είναι το επόμενο βήμα για τη βελτιστοποίησή του. Όταν λέμε μορφή, εννοούμε αν αυτό θα είναι οδηγός «πώς να…» (how-to), εκπαιδευτικό άρθρο βήμα προς βήμα, άρθρο με λίστες, άρθρο γνώμης, σύγκριση προϊόντων, review κλπ.

Για παράδειγμα, στην αναζήτηση «πώς να διαγράψω το Instagram», παρατηρούμε ότι τα αποτελέσματα είναι οδηγοί how-to, καθώς και άρθρα που παρουσιάζουν τη διαδικασία βήμα προς βήμα.

Η μορφή είναι ένα κριτήριο που μας ενδιαφέρει κυρίως στην ενημερωτική και την εμπορική πρόθεση. Προφανώς, στην πρόθεση συναλλαγής, όπου τα αποτελέσματα είναι σελίδες κατηγορίας ή προϊόντος, δεν έχουμε να σκεφτούμε τίποτα παραπάνω για το περιεχόμενο πέρα από τον τύπο του.

Τέλος, η προοπτική του περιεχομένου έχει να κάνει με το τι τονίζει κάθε σελίδα στα πρώτα οργανικά αποτελέσματα, κάτι που μας δίνει δεδομένα για το ποια στοιχεία είναι αυτά που μετράνε περισσότερο για τους χρήστες.

Για παράδειγμα, αν κάνουμε την αναζήτηση «γυαλιά οράσεως αγορά», θα δούμε ότι οι σελίδες στις πρώτες θέσεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως ότι αναφέρουν τις χαμηλές τιμές τους και τα επώνυμα brands.

Έτσι, είναι σημαντικό να το λάβουμε αυτό υπόψη, όταν φτιάχνουμε τα title και το meta description της σελίδας μας, ώστε να μη διαφοροποιηθούμε.

Φυσικά, το να συμβουλευόμαστε τα οργανικά αποτελέσματα για το πώς να βελτιστοποιήσουμε το περιεχόμενό μας δεν σημαίνει ότι τα αντιγράφουμε μηχανικά.

Σημαίνει ότι λαμβάνουμε υπόψη τις τάσεις που δείχνουν τι είναι αυτό που περιμένει ο χρήστης, έτσι ώστε η Google να θεωρήσει τη σελίδα ιδανικό υποψήφιο, για να ανέβει στις πρώτες θέσεις.

Αναλύστε με λεπτομέρεια τα οργανικά αποτελέσματα και τις top-ranking σελίδες

Πάντως, αν πραγματικά έχετε στοχεύσει μια συγκεκριμένη λέξη και θέλετε να κυνηγήσετε σοβαρά την επιτυχία, τότε δεν αρκεί απλώς να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στα οργανικά αποτελέσματα.

Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ανάλυση. Ποια είναι τα στοιχεία μιας τέτοιας ανάλυσης;

Μερικές προτάσεις είναι οι παρακάτω:

  • Μάθετε τις ερωτήσεις που κάνουν οι χρήστες. Είτε από την ενότητα “People also ask” της Google είτε από την αντίστοιχη ενότητα με ερωτήσεις που προσφέρουν όλα τα εργαλεία ανεύρεσης keywords, το να γνωρίζετε τι ρωτούν οι χρήστες σημαίνει ότι μπορείτε να τους δώσετε απαντήσεις μέσω του περιεχομένου σας.
  • Κάντε Content Gap Analysis. Το να κοιτάτε τις ερωτήσεις και γενικά τις αναζητήσεις που κάνουν οι χρήστες δεν αρκεί από μόνο του. Αν για μια δεδομένη ερώτηση υπάρχουν πλήρεις και ενημερωμένες απαντήσεις σε πολλές σελίδες στις υψηλότερες κατατάξεις, δεν έχει νόημα να δημιουργήσετε κι εσείς τέτοιο περιεχόμενο. Για αυτό, πρέπει να ψάξετε διεξοδικά για ποιο από όλα αυτά τα θέματα δεν έχει δοθεί στις πρώτες θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων ικανοποιητική απάντηση και να αξιοποιήσετε αυτό το κενό προς όφελός σας, δημιουργώντας καινούριο περιεχόμενο ή αναπροσαρμόζοντας το ήδη υπάρχον.
  • Επισκεφθείτε τις topranking σελίδες. Με το να κλικάρετε πάνω σε κάθε σελίδα, θα αποκτήσετε πολύ σημαντικές πληροφορίες πάνω στο θέμα που σας ενδιαφέρει. Αν για παράδειγμα, θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη για την αναζήτηση «θήκες iphone», μελετώντας ένα προς ένα τα οργανικά αποτελέσματα, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν δύο ειδών κατηγοριοποιήσεις. Από τη μία, είναι οι θήκες με βάση το brand και από την άλλη, οι θήκες με βάση το υλικό. Αν πρόκειται να δημιουργήσετε περιεχόμενο για αυτό το θέμα, τότε οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις είναι πολύ χρήσιμες. Επίσης, σε αυτές τις σελίδες μπορείτε να πάρετε ιδέες για τις εικόνες και τα βίντεο πού χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές, καθώς και για τη διατύπωση των Calls To Action (CTAs). Όπως είπαμε, το να αξιοποιείτε αυτά τα στοιχεία δεν υποδηλώνει στείρα αντιγραφή – σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες και συνήθεις πρακτικές των χρηστών σε έναν συγκεκριμένο κλάδο.

Πρόθεση Αναζήτησης – Συμπερασματικά

Η πρόθεση αναζήτησης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για υψηλές κατατάξεις το 2021.

Τα backlinks και φυσικά το καλό περιεχόμενο εξακολουθούν να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και αν το σκεφτούμε καλύτερα, το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Το να λαμβάνετε υπόψη την πρόθεση του χρήστη, κάθε φορά που δημιουργείτε περιεχόμενο για αυτόν, είναι αλληλοσυνδεόμενα.

Η Google θα σας ανταμείψει σίγουρα και θα δείτε σταθερά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, μην ξεχάσετε να μας πείτε τη γνώμη σας στα σχόλια που ακολουθούν.

Και φυσικά είμαι πάντοτε στη διάθεση σας, αν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια με την προώθηση της ιστοσελίδας σας online.

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
newest
oldest most voted
Inline Feedbacks
Εμφάνιση όλων

Εξαιρετικό άρθρο Γιώργο, η μηχανή ακολουθεί την ανθρώπινη δραστηριότητα και κάποιες στιγμές δοκιμάζει να την προβλέψει. Τα τελευταία χρόνια η google έχει κάνει τεράστια άλματα στην βελτίωση του AI προσφέροντας καλύτερη αναζήτηση στα αποτελέσματα της.